Ako spoznať pravé perly a prečo majú rozdielne farby?

Ako spoznať pravé perly a prečo majú rozdielne farby?

Skôr ako sa pustíme do odhaľovania nekvalitných a falošných perál, povieme si niečo o ich vzniku. Vďaka tomu aj vy dokážete voľným okom rozoznať skutočnú perlu od lacnej napodobeniny.

Pravé perly vznikajú prirodzeným spôsobom, a to vo vnútri lastúr. Na úplnom začiatku tohto dlhého procesu sa musí do lastúry dostať malý kúsok cudzieho predmetu, napríklad zrnko piesku alebo úlomok z inej lastúry. 

Živočích tento predmet vyhodnotí ako hrozbu a začne ho obaľovať perleťou až dovtedy, kým nevznikne nádherný prírodný drahokam.

Pravé nie sú nikdy dokonalé

Keďže vznik perly je úplne prirodzený, pravá perla nebude mať nikdy dokonalý povrch ani tvar. Ak po perle prejdete prstom a cítite zrnitú štruktúru, pravdepodobne držíte v rukách originál.

Keďže prírodné perly vznikajú v zúženom priestore lastúr, nikdy nebudú väčšie ako jeden centimeter a pár milimetrov. S veľkosťou perly teda rastie aj neistota, či ide o skutočný drahokam. Dvojcentimetrová perla v prírode len tak jednoducho nevznikne. A ak áno, ide o unikát, ktorému zodpovedá aj cena.

Presne definovaná veľkosť perál však neexistuje a ak kupujete náhrdelník, perly na ňom boli starostlivo vyberané tak, aby každá z nich mala rovnaký tvar, odtieň a rozmer.

Rozhoduje lesk a odraz svetla

Skutočná perla žiari rovnako ako osoba, ktorá ju nosí. A nie je to len taká metafora, ale ďalší spôsob, ako môžete spoznať pravú perlu od umelej. 

Unikátne vrstvenie perlete spôsobuje, že prírodné perly odrážajú svetlo a pôsobia živo. Zatiaľ čo odraz je pri pravých perlách dúhový, pri falošných je sklenený a nevýrazný.

Pri detailnom pohľade cez lupu je odraz svetla u pravej perly nádherne dúhový.

Kultivované perly sú taktiež pravé

Získavanie divoko vytvorených perál by nedokázalo pokryť potreby trhu, a tak sa tieto prírodné drahokamy „pestujú“ aj v laboratóriách. Vznikajú rovnakým prírodným spôsobom, no cudzie teleso sa v tomto prípade nedostane do lastúry náhodou, ale cielene. 

Piesok alebo kamienok lastúra obalí perleťou a drahokam s nekonečnou krásou je na svete.

Pravé perly nevznikajú len na dne mora, ale aj v riekach a laboratóriách.

Záruku kvality máte u overeného predajcu

Ak chcete mať 100-percentnú istotu, že nekupujete lacnú napodobeninu, ale skutočnú prírodnú perlu, vyhnite sa pochybným predajcom na ulici, v záložni, nenakupujte pod tlakom a uprednostnite predajňu, v ktorej vám kvalitu drahokamu dokážu dosvedčiť certifikátom.

 

Vlastnosti ako lesk, farba a tvar vyjadrujú výslednú kvalitu perál a obchodníci rozlišujú tri jej základné úrovne. Označenie AAA majú najkvalitnejšie perly s dokonalým leskom aj tvarom, po nich nasledujú perly AA a perly s nižšou kvalitou nesú označenie A. 

Briliantový prívesok s dvomi kultivovanými riečnymi perlami. Zdroj: Amawell.sk

Pri tahytských perlách, ktoré spoznáte podľa tmavších farebných odtieňov a metalických leskov, sa zvykne kvalita uvádzať písmenami A až D, pričom „áčko“ predstavujú perly s najvyššou kvalitou.

Skontrolujte vrstvu perlete

Pri kultivovaných perlách sa môžete stretnúť s nepodarkami, ktoré majú slabú vrstvu perlete. Takýto kus však od pravej perly spoznáte jednoduchým testom. 

Pozrite sa na otvor, ktorým prechádza retiazka, a ak vidíte slabú vrstvu perlete, držíte v rukách narýchlo vytvorený kus. Najkvalitnejšia perla je taká, pri ktorej perleť tvorí celé jadro.

Prírodné perly rôznych farieb

Aj keď sa s perlami najčastejšie spája biela farba, nie je to jediný odtieň. Farebnosť tohto drahokamu vychádza z lastúry, z ktorej perla pochádza. Nebojte sa preto vyberať aj perly iných farieb. Okrem bielej a čiernej nájdete sa trhu šperky s perlami v ružovej, sivej či dokonca modrej, zelenej a hnedej farbe.

Perly nemusia byť iba biele. Dokazujú to tieto unikátne zlaté náušnice zdobené perlou a zirkónmi. Zdroj: Amawell.sk

Čo ak nekupujete perly osobne?

Ak si nedokážete overiť pravosť perál spomínanými spôsobmi, pretože si ich vyberáte online, tu platí iba jedna rada – nakupujte iba v obchodoch s dohladateľnou históriou a dobrou povesťou. Prejdite si ich webstránku, sociálne siete a hodnotenia zákazníkov. 

Náš nekonečný výber šperkov je zárukou bezpečného nákupu. Prstene, retiazky, náušnice a hodinky z našej ponuky zdobia Slovenky a Slovákov už od roku 1992. 

Takže na pravosť našich šperkov s perlami sa môžete spoľahnúť aj pri online nákupe cez Amawell.sk, kde nájdete nekonečný výber šperkov rôznych druhov.