Ako rozoznať poctivý šperk od falzifikátu?

Ako rozoznať poctivý šperk od falzifikátu?

Keď princ Charles požiadal v roku 1981 princeznú Dianu o roku, zásnubný prsteň, aký mali oni, chcel zrazu každý. Niet divu, že sa roztrhlo vrece s falzifikátmi, ktoré mu boli náramne podobné.

Zatiaľ čo niekomu vystačila aj napodobenina za pár dolárov, iní naleteli predajcom a kúpili si nepravý šperk za vysoké ceny.

Aby ste sa podobnej situácii vyhli, osvojte si pár poznávacích znakov, podľa ktorých rozlíšite pravý a poctivý šperk od nekvalitnej práce.

Nie je zlato ako zlato

Hneď na začiatok by ste mali vedieť, že výroba napodobenín je dnes už taká premyslená, že je len ťažko rozoznať pravosť šperku. Platí to, samozrejme, aj pri zlate.

Bežne sa stáva, že predajca ako pravý predáva šperk z lacnejšieho kovu, ktorý má len na povrchu pozlátenú vrstvu. Toto však určite nemôžeme považovať za etické a takýto model má veľmi ďaleko od originálu.

Hoci sa dá pozlátením zákazníka oklamať, dobre si šperk obzrite. Najmä jeho farbu a pevnosť. Ak je zlato vyblednuté, málo lesklé alebo sa vám zdá príliš ľahké, pravdepodobne ide o falzifikát.

Tieto vlastnosti si pozrite aj na menej viditeľných miestach a spojoch. Takisto si všímajte zapínanie.

Zdá sa vám, že sa náušnice alebo náramok zapína príliš ťažko alebo hrozí zlomenie? V tom prípade to opäť vyzerá na napodobeninu.

Ešte väčšiu istotu budete mať vtedy, ak skúsite k zlatu priložiť silný magnet. Skutočné zlato totižto nie je magnetické, a to znamená, že pravý šperk magnet nepriťahuje. V prípade, že sa šperk s magnetom priťahujú, narazili ste na podvodníka.

Všímajte si puncové značky

Možno viete, možno nie, pravý šperk má svoje označenie. Presnejšie povedané, na každom modeli sú tri puncové značky, a to značka rýdzosti, značka výrobcu a štátna puncová značka. Výnimkou sú len šperky, ktoré si necháte vyrobiť na zákazku.

Pokiaľ ide o rýdzosť, značka je číslo, podľa ktorej zistíte, koľko karátov zlato má. Čím väčší obsah vzácneho kovu, tým vyššie číslo. Typickými príkladmi sú 999 (24 karátov), 750 (18 karátov) alebo 585 (14 karátov).


 Značka výrobcu najčastejšie vzniká z iniciálok spoločnosti alebo zlatníka, ktorý šperk zhotovil. Takže na rozdiel od rýdzosti výrobcu spoznáte podľa písmen.

Napokon si všímajte štátny punc. Jeho vzhľad závisí od rýdzosti šperku. Napríklad k šperkom s označením 585 patrí punc, v ktorom je znázornený bocian. Do 18-karátových šperkov sa zas vyráža podobizeň kohúta.

Samozrejme, značky hľadajte na menej viditeľných miestach. Na prsteňoch sú vyrazené po vnútornom obvode, na náušniciach ich zbadáte na zadnej časti alebo pri zapínaní.

Diamant len s certifikátom

Kúpiť si napodobeninu zlata za pár desiatok eur nie je také strašné, ako keď niekomu dáte stovky alebo tisíce za diamant, ktorý je lacnou napodobeninou. Preto vám odporúčame, aby ste drahé kovy kupovali len v klenotníctvach, ktoré vám k diamantu dajú dôveryhodný certifikát.

Medzinárodne uznávaným je GIA certifikát, ktorý vydávame aj u nás v Amawell. „Nájdete v ňom číslo, ktoré je zároveň laserom vygravírované po obvode diamantu. Takže takto si to môžete overiť," vysvetľuje zlatník Ľuboš.

Pre úplnú spokojnosť môžete číslo zadať na oficiálnej stránke GIA a tam si nájsť parametre diamantu, ktorý plánujete kúpiť.

K spoľahlivým certifikátom patrí aj medzinárodne uznávaný HRD, z ktorého sa dozviete farbu, jasnosť, výbrus aj proporcie kameňa.

Samozrejme, existuje aj mnoho iných certifikátov. Ako však pripomína zlatník, tie nie sú až také dôveryhodné, pretože môžu skresľovať niektoré parametre kameňa.

Ako spoznať pravé perly od falošných?

Podobne ako pri zlate alebo diamantoch, aj v prípade perál je pre laika ťažké odlíšiť pravý šperk od falzifikátu. Materiály ako sklo, plast alebo alabaster, z ktorých sa napodobeniny vyrábajú, sú skutočným perlám veľmi podobné.

Existuje však pár rád, ktoré by ste si mali pred návštevou klenotníctva osvojiť. Asi vás prekvapí hneď prvé kritérium, a tým sú nedokonalosti. V Amawell nájdete šperky len s pravými perlami.

Keďže skutočné perly pochádzajú z prírody, ryhy sa na nich objavujú bežne. Dokonca sa stáva, že perly mávajú máličko nepravidelné tvary. Ak teda narazíte na perly s podozrivo dokonalými tvarmi a bez akýchkoľvek rýh, asi nebudú pravé.

A ako sa presvedčiť, že tam nejaké ryhy sú? Buď požiadajte predajcu o lupu, alebo si guľôčkami prechádzajte po ruke. Vtedy okamžite pocítite, či perla nejakú štruktúru má alebo nie.

Rovnako si pozrite, ako sa perly lesknú. Ak lesk vyzerá príliš sklovito, opäť vás chce niekto oklamať. O pravosti vás môže presvedčiť aj farba. Totižto pri pravých perlách presvitá ich farebný podtón, napríklad ružový alebo zelený.

Keď sa vám perly zdajú farebne jednotné, môže to značiť, že ide o napodobeninu. Tento náznak si všimnete obzvlášť pri vzácnych jemných modeloch.Napokon vám pri perlách odporúčame urobiť takzvaný teplotný test. Prirodzený šperk bude na začiatku chladný, no po pár sekundách vás začne zohrievať.

Naopak, falošné perly budú mať stále rovnakú izbovú teplotu. To znamená, že pocit chladu ani tepla sa nikdy nedostaví.

Vyhľadajte spoľahlivé klenotníctvo

Popri farbe, lesku a puncových značkách je tu ešte jedno kritérium, a to spoľahlivosť. Keď si budete vyberať šperk, nerozhodujte sa len podľa krásy a ceny, ale aj na základe toho, ako s vami klenotníctvo komunikuje. Tiež si pozrite recenzie iných zákazníkov.

Okrem toho vám odporúčame zistiť si, či k drahým kameňom dostanete certifikát. Práve spomínaný GIA, ktorý vydávame aj v Amawell, vám naznačuje, že váš nový šperk bude skutočný klenot.

Ak si chcete pozrieť, aké klenoty máme v našom online klenotníctve, rovno si ich pozrite. Veríme, že spomedzi stoviek náušníc, prsteňov, náramkov či náhrdelníkov sa vám niečo zapáči.