Do akých zlatých šperkov sa oplatí investovať a ktoré certifikáty majú význam?

Do akých zlatých šperkov sa oplatí investovať a ktoré certifikáty majú význam?

Šperky, najmä tie zo zlata či diamantov, sú hodnotnou investíciou, z ktorej môžete profitovať aj v ďalekej budúcnosti.

Aby však bola táto investícia do klenotov zisková, základom je vedieť, ako na to.

Minimálne 14-karátové zlato

Či už ide o zásnubný prsteň alebo náušnice, najcennejšie sú šperky vyrobené zo zlata. Prečo? Zlato si už po desaťročia drží svoju hodnotu na relatívne stabilnej úrovni, a to aj vtedy, keď hodnota iných komodít klesla.

Aby ste však mohli svoj vyhliadnutý zlatý šperk považovať za vhodný typ investície, najskôr si overte, či sa len ako zlatý nejaví.

Na trhu totiž nájdete veľa klenotov, ktorých lacnejšie prímesi tvoria väčšinu použitých materiálov. Najčastejšími prímesami sú meď, zinok, striebro či nikel, ktoré dodávajú šperku potrebnú odolnosť.

Investičnú hodnotu zlatých šperkov posudzujeme práve pomerom použitého zlata a iných materiálov. Základom je, aby ste sa pozerali po šperkoch s minimálne 14 karátmi.

Na rozdiel od hmotnostných karátov drahokamov, ku ktorým sa ešte v článku dostaneme, sa karátmi pri zlate určuje jeho rýdzosť.

Ak má zlato najvyššiu možnú hodnotu 24 karátov, ide o 99,9 % zlato. Čím viac ho riedime inými materiálmi, hodnota karátov klesá. Prečo teda siahnuť po aspoň 14-karátovom šperku? 

Štrnásť karátov sa rovná štrnástim dielom použitého zlata. Ostatných 10 dielov tvoria iné kovové materiály. Ak si zoberieme na pomoc percentá, vyjde nám pomer 58 % zlata ku 42 % prímesí.

Ako zistiť, koľko karátov má váš prsteň? Odpoveď nájdete na vnútornej, respektíve zadnej strane klenotu.

Každý šperk totiž musí byť podľa Puncového úradu SR a Dohovoru o kontrole a označovaní výrobkov z drahých kovov označený, teda opuncovaný patričným číslom alebo symbolom.

Slovenské puncové značky, ktoré určujú rýdzosť drahých kovov použitých v šperkoch.

Číslo či symbol vyjadruje presný pomer použitého zlata v šperku. Klenot zo spomínaného 14-karátového zlata spoznáte pod číslom 585.

Stále tak máte väčšinovo zlatý šperk, no zároveň mu ostatné kovy dodávajú potrebnú odolnosť pre každodenné nosenie.


Opuncovaný prsteň hodnotou 375. Ide teda o 9-karátový zlatý prsteň.

Zlato je samo o sebe veľmi mäkký materiál a ľahko by ste ho pri pravidelnom nosení znehodnotili. Navyše má často negatívny vplyv na citlivú pokožku. Aj preto čisto 24-karátové šperky na pultoch klenotníctiev takmer nenájdete.

Ak teda plánujete investovať do zlatých klenotov, poobzerajte sa primárne po štrnásť alebo najlepšie 18-karátových šperkoch, ktoré spoznáte pod puncovým číslom 750.

Diamanty s dôveryhodným certifikátom

Nepochybne, zlaté šperky majú svoju investičnú hodnotu. Najlepšie však spravíte, ak siahnete po zlatom šperku osadenom diamantmi.

Rozdiel medzi diamantom, briliantom a zirkónom sme si už priblížili v minulom článku. Dnes si tak rozoberieme, do akých diamantov vložiť svoje peniaze, aby nestratili svoju hodnotu.

Podstatou vášho výberu diamantu by mal byť jeho overiteľný pôvod. Nie, nemáme na mysli pseudo certifikáty, ktoré si zlatníci často tlačia sami.

V takom prípade sa môže stať, že za diamantový šperk zaplatíte stovky či tisíce eur, no pri ich následnom zhodnotení vám ho odborníci posúdia na niekoľkonásobne menšiu cenu, hoci “certifikát” tvrdil niečo iné.

Vyhnúť sa podobným nepríjemným zisteniam tak môžete investíciou do diamantov s dôveryhodným certifikátom, napríklad GIA alebo HRD, ktoré nájdete aj v našich klenotníctvach Amawell.

Medzinárodne uznávané GIA a HRD certifikáty posudzujú najmä takzvané 4C – skratka zložená z anglických výrazov cut, color, clarity and carat, ktoré v slovenčine znamenajú výbrus, farba, čistota a hmotnosť v karátoch.

Certifikáty GIA okrem vlastností diamantu obsahujú rôzne ochranné známky podobné tým, ktoré môžeme nájsť na bankovkách. Najspoľahlivejšia metóda overenia pravosti certifikátu je pomocou jedinečného referenčného čísla.

Číslo certifikátu si jednoducho skontrolujete na oficiálnej stránke Gemological Institute of America, vydavateľa GIA certifikátov.

Tvarovo zaujímavejší neznamená lepší

Okrem overenia pravosti certifikátu treba pri dlhoročnej investícii zvážiť aj samotné vlastnosti diamantu.

Na prvý pohľad sa môže zdať, že vlastníctvo špeciálneho diamantu, napríklad jeho tvarom či farbou, je ako výhra v lotérii. Je totiž pravda, že čím je diamant zvláštnejší, tým aj stúpa jeho hodnota.

Zároveň si však treba uvedomiť, že keď sa rozhodnete takýto šperk predať, vzhľadom na vysokú cenu špeciálneho diamantu si aj kupcu nájdete oveľa ťažšie.


Najlepším variantom pre obyčajných smrteľníkov je nájsť zlatú strednú cestu. Zostaňte konzervatívny pri výbere farby a tvaru diamantu. Zvoľte napríklad okrúhly výbrus, ktorý tvorí až tri štvrtiny celosvetovo predaných diamantov.

Nebudete síce vlastniť ojedinelý skvost, no máte záruku, že pri jeho prípadnom predaji nájdete kupcu oveľa ľahšie.

Ak stále chcete investovať do skutočne cenného diamantu, vsaďte radšej na jeho veľkosť. A vyhnite sa trendy výbrusom, ako sú srdce či markíza.

Najčastejšie tvary výbrusov diamantov.

Zvážte investíciu do historických klenotov

Keď sa už predsa len rozhodnete investovať do dizajnových kúskov, určite porozmýšľajte nad kúpou vintage, teda historických šperkov.

Podľa britskej spoločnosti Art Market Research totiž cena historických šperkov len za posledných desať rokov stúpla o 80%.

Aj v tomto prípade by ste sa však mali riadiť zopár pravidlami správneho výberu starších klenotov. Nie každý starý náramok či náhrdelník totiž má svoju hodnotu.

Čo dnes ľudia vyhľadávajú a čo by vám isto nemalo ujsť, sú šperky štýlu Art Deco.

Umelecký štýl, ktorý pochádza z Francúzska z obdobia od dvadsiatych do polovice tridsiatych rokov, charakterizujú výrazné lineárne tvary s prvkami kubizmu, ktoré vyzerajú moderne aj dnes.


Prsteň v štýle Art Deco, osadený sivým topásom.

Prečo práve Art Deco? Šperky z medzivojnového obdobia totiž najviac rastú na svojej cene, keďže od roku 2006 zvýšili svoju hodnotu o deväťdesiat percent. Navyše, aj po storočí vyzerajú veľmi atraktívne.

Pri kúpe historických šperkov tiež máte výhodu, že už neplatíte takmer žiadnu províziu výrobcovi ani predajcovi. Túto čiastku už totiž zaplatili jeho predchádzajúci majitelia.

Stále si však musíte dávať pozor na falošné šperky. Dodatočne osadené drahokamy či šperky, ktoré sa len ako historické tvária – to je len pár príkladov, ako špekulanti zarábajú s menejcennými klenotmi.

Istotu správneho nákupu tak ideálne skonzultujte so znalcom alebo kupujte z dôveryhodných zdrojov. Aukčné domy s medzinárodným kreditom rozhodne nebudú pre váš nákup historických šperkov krokom vedľa.

Navyše, keď narazíte na historický šperk s malým odtlačkom výrobcu ako Bvlgari, Cartier, Tiffany či Van Cleef & Arpels, môžete si byť istý, že máte v šperkovnici kúsok, ktorého hodnotu ocenia aj vaše pravnúčatá.

Klenoty s farebnými drahokamami

Diamantové šperky sú na vrchole hodnotového rebríčka, no dovoliť si ich nemôže každý. Našťastie existujú aj iné druhy drahokamov, ktoré sú dostupnejšie a stále veľmi cenné.

Reč je najmä o troch farebných drahokamoch – rubíne, smaragde a zafíre. Po diamantoch práve nimi klenotníci najčastejšie osádzajú prstene či náušnice. A nemenej zaujímavé sú aj z investičného hľadiska.

Z hľadiska investície sú zaujímavé nielen diamanty, ale aj zafír, smaragd a rubín.

Ako pri diamantoch, aj pri farebných drahokamoch však existujú úskalia, na ktoré si pred investíciou musíte dať pozor. Najčastejšie ide o ich pôvod.

Dnes totiž na pultoch klenotníctiev nájdete šperky osadené primárne syntetickými drahokamami. Aké to sú?

Syntetické drahokamy, na rozdiel od tých prírodných, vyrábajú ľudia v laboratóriu. Svojím chemickým zložením sú dokonca totožné s tými, ktoré nájdeme v prírode. Navyše ich čistota a farba sú takmer bezchybné a cenovo oveľa dostupnejšie.

Tieto atribúty ocenia najmä ich nositelia, no investori už menej. Keďže sú klenoty so syntetickými drahokamami oveľa lacnejšie, ich tržná hodnota je rovnako nízka. Zato šperky osadené prírodnými drahokamami nemusia svojím tvarom alebo čistotou na prvý pohľad pôsobiť tak okúzľujúco, ale ich reálna hodnota je neporovnateľne vyššia.

Prírodný smaragd oproti syntetickému nájdete často s oveľa nižšou čistotou.

Ako zistiť, či ide o syntetický alebo prírodný drahokam? Odpoveďou je opäť GIA certifikát, s ktorým máte istotu pôvodu drahokamu spolu s jeho overenou veľkosťou, tvarom výbrusu, čistotou a farbou.

Či už ide o čisto zlaté klenoty alebo osadené drahokamami, pri investovaní do nich zvážte tri najdôležitejšie faktory:

  • Investovať do riadne overených a označených šperkov a drahokamov
  • Vyberať klenoty s minimálne 14-karátovou rýdzosťou zlata
  • V neposlednom rade, mať stručný prehľad o hodnote zlata či diamantov na svetových trhoch. 

Keď sa tak rozhodnete nadobudnuté šperky predať alebo nechať odložené vo svojej šperkovnici ako dedičstvo, budete mať istotu, že ste investovali do klenotov, ktorých hodnota trvá nekonečne dlho.