Symbolika šperkov: Poznáte skrytý význam populárnych tvarov príveskov a kameňov?

Symbolika šperkov: Poznáte skrytý význam populárnych tvarov príveskov a kameňov?

Hviezdy ako symbol prianí a ochrany

Hviezdy na šperkoch nikdy nevyjdu z módy. Môžete ich nosiť na prívesku alebo ako vkusné napichovacie náušnice v minimalistickom štýle. Samozrejme, okrem pekného vzhľadu sa môžu pochváliť skrytým významom.

Často sa hovorí, že ak chcete niečo dosiahnuť, mierite až ku hviezdam. Odtiaľ pochádza symbol motivácie či povzbudenia. Takisto si ich spájame s prianiami. Veď napokon, iste ste už počuli, že pri padajúcej hviezde si treba niečo želať.

Ak teda nosíte hviezdy na šperkoch alebo ste takýto klenot darovali, znamená to, že veríte v splnenie prianí, želáte motiváciu a povzbudenie.

V prípade, že máte šperk s Dávidovou hviezdou, očakávate hlavne ochranu. Šesť cípov ukazuje na všetky smery, odkiaľ by mohlo nebezpečenstvo prísť.

Druhým častým symbolom je viera. Dávidova hviezda totižto patrí k najznámejším znakom judaizmu.

Krížiky nielen pre veriacich

Zatiaľ čo niekto nosí krížik len preto, lebo sa mu páči, iní ľudia ho majú ako znak kultúry a náboženstva.

Katolíci, luteráni, anglikáni a pravoslávni takto prejavujú svoju vieru. V Etiópii zas kríž predstavuje symbol večného života.

Ak vyznávate filozofiu štyroch základných elementov, krížik je tiež niečo pre vás. Jeho ramená totižto odkazujú na vodu, oheň, zem a vzduch – základné prvky, ktoré sú všade navôkol.

Podobný význam ako krížik majú aj anjelikovia. Duchovné bytosti naznačujú, že v niečo veríte alebo očakávate ochranu od vyšších síl. Pre niekoho, kto nie je veriaci, môžu anjeli symbolizovať nevinnosť a čistotu.

A čo anjelské krídla? Ich význam je v podstate rovnaký ako pri anjeloch. 

Mierový znak

Preneste sa do roku 1958, pretože práve vtedy britský dizajnér Gerlad Holtom vytvoril tento znak. V tom čase slúžil Britom na to, aby vyzývali na jadrové odzbrojenie. Až časom sa stal symbolom mieru a ukončenia vojen.

Ak ho nosíte na šperkoch, šírite ďalej jeho hlavnú myšlienku. Tou je spomínaný mier a stav bez vojnových konfliktov.

Diamanty a ich výbrusy

Vedeli ste, že diamant sa dá vybrúsiť až do 58 tvarov? Spomenúť všetky, to by bolo nadlho. Za zmienku však stoja tie najpopulárnejšie. Napríklad štvorcový diamant, ktorý sa zvykne označovať ako princess.

Ak niekomu takýto prsteň dáte alebo ho sami nosíte, zrejme máte radi romantiku a vzrušenie. Tvar totižto symbolizuje práve tieto vlastnosti. Navyše, ide o šperk, ktorý pôsobí elegantne a vkusne.

Takže ak hľadáte prsteň a chcete, aby spĺňal tieto požiadavky, diamant v tvare princess je niečo pre vás.

A čo taký ovál? Ten o žene napovie, že je kreatívna individualistka. Tvar emerald je síce oválnemu diamantu podobný, ale v symbolike sa rozchádzajú. Emerald totižto najviac vystihuje silné ženy, ktoré majú rady honosnosť a výstrednosť.

Markíz, ktorý spoznáte aj ako tvar lode či oka, má takisto svoj význam. Cípy na oboch stranách symbolizujú vnútornú a vonkajšiu silu. Aj preto sa markíz hodí ženám, ktoré majú silnú osobnosť a milujú všetko očarujúce.

Z diamantov napokon spomeňme takzvanú hrušku, ktorá sa podobá na slzu. Tento tvar bude skvelo ladiť so ženou, ktorá hľadá niečo nové a dobrodružné. To, že tvar opticky predlžuje prsty, je len ďalším príjemným bonusom.

Kruhy ako znak večnej lásky

Nezabudli sme ani na okrúhle diamanty, takzvané brilianty. Všeobecne kruhy odkazujú na večnosť, úplnosť, dokonalosť a život.

V prípade šperkov sa tieto symboly prenášajú napríklad na prstene. Typickým príkladom sú obrúčky, ktoré majú spečatiť večnú lásku alebo dokonalú krásu.

Výberom šperku s okrúhlym kamienkom nikdy nič nepokazíte. Keďže predstavujú eleganciu a jednoduchosť, hodia sa každej žene.

Motýlik pomáha v ťažkých časoch

Niet divu, že si motýlika vyberajú najmä ženy. Asi podvedome tušia, že tento tvar zosobňuje krásu, a to aj v pokročilom veku. 

Motýľ je zároveň znakom akejsi premeny. Ak niekoho čaká svadba alebo si, naopak, prechádza vo vzťahu náročným obdobím, motýlik mu má pomôcť túto novú životnú etapu zvládnuť. 

Samozrejme, ani po prekonaní náročných chvíľ sa misia motýlika nekončí. Keďže symbolizuje aj dlhovekosť, nesmrteľnosť, radosť či hojnosť, môžete šperky s týmto motívom nosiť neustále. 

Poznáte koktailový prsteň?

Ak nie, teraz vám čo-to o ňom povieme. Pojem koktailový prsteň pochádza ešte z 20. rokov minulého storočia, keď sa dostával do popredia feminizmus a súčasne vznikal zákon o zákaze alkoholu.

Ženy, ktoré si chceli v bare „tajne“ objednať zakázané drinky, zdvihli ruku, na ktorej mali majestátny prsteň. Označenie koktailový prsteň časom nevymrel. Práve naopak.

V súčasnosti si pod týmto názvom môžete predstaviť akýkoľvek veľký prsteň s výrazným kameňom.

Vďaka svojmu vzhľadu upúta na prvý pohľad, vyjadrí váš postoj a dokonca sa z neho stáva dôležitá súčasť vášho outfitu.

Aj preto vám odporúčame nosiť naraz len jeden takýto šperk. V opačnom prípade riskujete, že niekoľko prsteňov pokope bude pôsobiť nevkusne. 

Perly pre zvýraznenie elegancie

Perly už dávno nie sú len šperkom na významné udalosti. Už Coco Chanel hlásala, že dámy potrebujú perlové náhrdelníky a môžu ich nosiť aj v bežný deň. A čo také o vás tieto prírodné klenoty povedia?

Keďže symbolizujú múdrosť a vyrovnanosť, neraz ich uvidíte na zrelých dámach. Tieto vlastnosti totižto prichádzajú práve rokmi.

Okrem toho zosobňujú čistotu, takže sa dokonale hodia k jednoduchým šatám, ktoré si vezmete na zvláštnu príležitosť.

Podľa niektorých domnienok majú perly schopnosť privolať bohatstvo, šťastie a lásku. Či to naozaj funguje, to zistíte hlavne vtedy, keď si perlové šperky kúpite a budete ich nosiť. 

Štvorlístok na znak šťastia

Túžite po šťastí alebo ho, naopak, chcete niekomu dopriať? Podľa keltských povier ho prinášajú štvorlístky, ktoré často uvidíte ako prívesky na retiazkach, náramkoch alebo náušniciach.

Nie je to však len jeden symbol. Popri šťastí o vás štvorlístok napovedá, že si uchovávate vieru, nádej a lásku.

Srdce pre všetkých zamilovaných

Náš článok by nebol kompletný, ak by sme vynechali srdcia. Práve tie patria na šperkoch k najčastejším symbolom. Či už chcete prívesok, náušnice alebo prsteň, všetky tieto klenoty nájdete aj s týmto motívom.

Ak srdiečko dostanete, niekto vám tým prejavuje lásku. Môže to byť láska medzi partnermi alebo láska v rodine či priateľstve. Samozrejme, tento cit môžete naznačiť aj vy tým, že šperk so srdiečkom podarujete milovanej osobe. 

Nekonečno na znak nikdy nekončiaceho vzťahu

Dostali ste v poslednom období šperk s obrátenou osmičkou? V tom prípade vám chce niekto z kamarátov alebo rodiny naznačiť, že váš vzťah potrvá večne.

Znak nekonečna, ktorý nemá začiatok ani koniec, symbolizuje niečo večné, nikdy nekončiace. Podobne ako srdiečko, aj nekonečno môžete dať nielen svojej polovičke, ale tiež kamarátom alebo členom rodiny. 


Na záver dodáme už len toľko, že nekonečnú ponuku šperkov máme aj v našom online klenotníctve Amawell. Či už hľadáte obrátenú osmičku, štvorlístky, srdiečka alebo vybrúsené diamanty, určite si v nej nájdete taký klenot, ktorý vás bude dokonale vystihovať.