Diamant, briliant alebo zirkón? Skúsený zlatník vám vysvetlí rozdiely

Diamant, briliant alebo zirkón? Skúsený zlatník vám vysvetlí rozdiely

Hneď na začiatok by ste mali vedieť, že diamant je najtvrdším kameňom na svete. Na Mohsovej stupnici tvrdosti dosahuje najvyššiu možnú hodnotu – číslo 10.

A práve vďaka tejto vlastnosti vám ponúka mnoho výhod. Tak napríklad, keď si kúpite diamantový šperk, vydrží vám navždy.

Tvrdosť totižto zaisťuje, že kameň je maximálne odolný. A to znamená, že ho nikdy nepoškriabete ani nerozbijete.

Niet teda divu, že sa ženích často pozerá práve po diamantovom prsteni. Neuškodí mu ani bežné nosenie a manželka ho môže mať na prste neustále. Diamantom neublíži dokonca ani kontakt
s ohňom. Ako to?

Keďže má extra vysoký bod topenia, oheň by musel presiahnuť teplotu nad 850 ºC, aby sa diamantu niečo stalo.

Jeden z mnohých

Dobre teda, diamant je kameň, z ktorého sa vyrábajú vzácne šperky. Ale čo je potom briliant?

„Diamant je minerál a briliant je len jeden z mnohých tvarov, do ktorých sa diamanty brúsia,“ vysvetľuje zlatník Ľuboš z klenotníctva Amawell.

Z toho však vyvstáva otázka, prečo sa vôbec používa pojem diamantový, keď ide o surový minerál?

„Ak šperk nesie tento prívlastok, diamant je vybrúsený do tvaru briliantu. A ten má klasický okrúhly tvar s najmenej 32 fazetami, tabuľkou na korune. Navyše má najmenej 24 faziet v pavilóne.“

Pojmom fazeta sa všeobecne myslí šikmé skosenie na okraji kameňa. Pre lepšiu predstavu si typický briliantový výbrus pozrite priamo na obrázku.

Briliant však nie je jediným tvarom, do ktorého sa diamanty brúsia. „Je ich veľmi veľa, ale spomeniem zopár všeobecne známych. Okrem briliantu v klenotníctve narazíte na výbrusy ako ovál, princess, slza, markíza, srdce, smaragd či trapéza. Potom existujú rôzne fantazijné, ako je radiant, ascher, sunflower, dahlia, marigold a zinnia. Jednoducho pokiaľ ide o výbrus diamantu, neexistujú hranice,“ upresňuje zlatník.

Každý z týchto výbrusov je iný, no na každom z nich sa striedajú šikmé hrany (fazety) a rovné plôšky. Tieto prvky majú za úlohu vytvárať nádherné tvary. A práve vďaka nim sa z diamantu odráža svetlo, čo mu dodáva skvostný lesk.

Vyrobiť takéto tvary však nie je žiadna hračka. Ako uvádza zlatník, šperky sa vyrábajú ručne aj strojovo a rovnako i diamanty sa brúsia aj ručne, aj strojovo. „Ručná práca si vyžaduje skúsených odborníkov s dokonalou manuálnou zručnosťou.“

Podobne ako pri výbrusoch, aj v prípade konkrétnych šperkov máte neobmedzené možnosti.

Nezáleží na tom, či chcete diamantové náušnice, náhrdelník, prsteň alebo prívesok. Skúsenýa zručný zlatník kameň osadí kamkoľvek a vyrobí pre vás skutočný klenot.

Ako sa líši od zirkónu?

Odpoveď je jednoduchá. Zatiaľ čo diamant je veľmi vzácnym prírodným kameňom, zirkón je „len“ chemickou zlúčeninou kremičitanu zirkoničitého. A hoci by ste ho v prírode mohli nájsť, bežne sa vyrába synteticky v laboratóriách.

Okrem toho je zirkón oproti diamantu neporovnateľne mäkší. Preto musíte rátať s tým, že sa už zakrátko na vašich šperkoch ošúcha. V horšom prípade môžete zirkón poškriabať.

A kým diamant nestráca svoj lesk ani po rokoch, zirkón je oveľa matnejší už na začiatku a postupom času stráca aj aký-taký ligot.

Aby ste jeho opotrebovaniu predišli, odporúčame vám nosiť zirkónové šperky buď na menej dostupných miestach (náušnice, náhrdelník, prívesok), alebo si ich berte so sebou len príležitostne.

Ak budete nosiť zirkónové šperky každodenne, dbajte o ich starostlivosť. To znamená, že ich pravidelne zanesiete zlatníkovi. Ten odstráni všetok prach, nečistoty a zvyšky, ktoré na zirkóne zanechali mydlá či saponáty.

Podľa čoho ich rozoznať?

Je celkom pochopiteľné, že si diamanty a zirkóny zamieňate. Zlatník teda radí, ako ich čo najjednoduchšie rozoznať. „Najistejšia cesta je lesk šperku s briliantom a k nemu certifikát, ktorý uvádza všetky podrobnosti o kameni.“

Čiže zakaždým, keď sa ocitnete v klenotníctve, porovnajte si lesk diamantu a zirkónu. Keď sa kameň leskne viac, je to diamant. Navyše pri kúpe od predajcu dostanete doklad pravosti, ktorým je spomínaný certifikát.

Aj pri certifikátoch však buďte obozretní. Existuje ich niekoľko a každý z nich posudzuje diamant inak. Čo to znamená? Len to, že vydavatelia certifikátov majú rozličné prístupy k tomu, ako určiť parametre diamantu.

K najspoľahlivejším patrí certifikát GIA, ktorý dôveryhodne určuje farbu, jasnosť aj kvalitu výbrusu. Okrem toho vám prezradí viac o hmotnosti, čistote alebo skutočnej hodnote kameňa.

Ak takýto certifikát šperk má, jeho hodnota sa zvyšuje a predajca vám ním garantuje pravosť diamantu. Na rozdiel od iných, menej významných certifikátov je GIA medzinárodne uznávaný. A to je jeho ďalšie obrovské plus.

Sme radi, že práve v našom klenotníctve Amawell nájdete najväčšiu ponuku šperkov s certifikátom GIA.

Okrem neho sa spoliehame na dôveryhodný certifikát HRD, ktorý určuje farbu, jasnosť, výbrus aj proporcie kameňa. Podobne ako GIA, aj certifikát HRD je medzinárodne uznávaný.

Takto vyzerá medzinárodne uznávaný GIA certifikát. Zdroj: Gia.edu

Popri vzhľade a certifikátoch si taktiež všímajte cenu. V prípade diamantových šperkov vám neraz do očí udrie štvorciferná suma. Kvalita však niečo stojí a na to musíte vopred pripraviť aj svoju peňaženku.

Samozrejme, nie je diamant ako diamant. Výsledná čiastka preto závisí od mnohých faktorov. „Na hodnotenie kvality a certifikácie diamantov slúži karátová hmotnosť, farba, čistota a výbrus,“ spresňuje zlatník. Platí pritom, že čím je diamant väčší (ťažší) a čistejší, má aj vyššiu cenu.

Ak ale nechcete za šperk utratiť veľa peňazí, siahnite po cenovo dostupnejších zirkónoch. Za ne si zaplatíte okolo 150 až 200 eur.

V ponuke sa určite nájdu aj drahšie modely, ale záleží už na tom, o aký šperk máte záujem, koľko zirkónov by mal mať a s akým kovom chcete kamienky kombinovať.

Stále sa neviete rozhodnúť medzi diamantom a zirkónom? V klenotníctve Amawell nájdete oboje. Pozrite si šperky na detailných fotografiách a vyberte si podľa toho, ktorý z modelov sa vám zapáči najviac.