Svetoznáma terapeutka radí, ako si vybudovať úspešný vzťah

Svetoznáma terapeutka radí, ako si vybudovať úspešný vzťah

Svetoznáma terapeutka síce žije v New Yorku, ale pochádza z Belgicka. Jej rodičia prežili holokaust, ale, našťastie, nepodľahli traume. Ako hovorí ona sama, chceli naplno žiť a popri tom sa oddávať láske a erotike.

To, čo ju rodičia naučili, sa napokon stalo jej poslaním. Esther Perel 20 rokov pracovala s pármi, ktoré pochádzali z odlišných kultúr.

Esther Perel je svetoznámou vzťahovou poradkyňou. Zdroj: Ernesto Urdaneta via Unitedtalent.com

Esther Perel je svetoznámou vzťahovou poradkyňou. Zdroj: Ernesto Urdaneta via Unitedtalent.com

V súčasnosti stále pracuje ako poradkyňa. Vypočuť si môžete aj jej podcast Where Should We Begin? Ten natáča priamo vo svojej kancelárii a vy tak budete svedkami reálnej terapie páru, ktorý má problémy v spolunažívaní.

Ak si krízou sami prechádzate alebo sa jej chcete vyhnúť, Esther vám odporúča riadiť sa týmito radami.

Partner nezastúpi vo vašom živote viac ľudí naraz

K partnerskému vzťahu bez pochýb patrí túžba. Avšak nemyslíme len túžbu telesnú, ale aj túžbu po naplnení ďalších potrieb. Veď sa len zamyslite nad tým, čo všetko od vašej polovičky očakávate.

Chcete, aby vám poskytla ochranu, spoľahlivosť či trvalosť. Na druhej strane však očakávate, že vás partner bude priťahovať svojou dobrodružnosťou, tajomnom či riskovaním. Pýtate sa, čo je na tom zlé?

V prvom rade to, že tieto očakávania sa navzájom vylučujú. Je v podstate nemožné, aby vám manžel či priateľ dával oboje súčasne.https://www.youtube.com/watch?v=sa0RUmGTCYY

Zároveň nastáva problém v tom, že jeden človek nedokáže vo vašom živote zastúpiť viacero osôb naraz. Inak povedané, nebude vaším milencom a zároveň aj najlepším priateľom či opatrovníkom.

Namiesto toho, aby ste sa naňho vo všetkom spoliehali, dajte priestor priateľom alebo rodine. Práve títo ľudia vám pomôžu naplniť niektoré z vašich potrieb a vy tak nebudete mať prílišné očakávania od partnera.

Nebude to vždy len romantika

Aj po rokoch si vyznávate lásku, dávate si darčeky a chodíte na večeru vo dvojici? Gratulujeme, mali ste šťastie. Ako ale pripomína Esther, dlhodobý vzťah nie je vždy len o romantike a entuziazme.

Myslite na to, že pozitívne pocity občas vystrieda negativita či dokonca odpor. Nemajte pri tom žiadne výčitky. Pocity po 12 rokoch manželstva sú totiž celkom iné, ako keď ste spolu chodili štyri mesiace.

Esther pri tejto rade opäť vychádza z poznania, že vaša polovička nezastúpi každého.

Partneri majú byť podľa nej realistickí. A to znamená, že namiesto Ty si moje všetko si navzájom poviete: Pravidelne to pokašlem a občas to aj priznám.

Vzťah neurčuje vašu osobnosť

Prečo sú partnerské vzťahy také ťažké? Pred desiatkami rokov manželia vstupovali do zväzku s jasnými pravidlami.

Riadili sa spoločenskými zásadami, ktoré určovali, kam patria, koho si vezmú a ako sa majú vo vzťahu správať. Teraz je to celkom iné.

Bežne hľadáme odpovede na životné otázky a chceme, aby nám ich pomohol zodpovedať práve partner. Mám robiť túto prácu? Alebo odtiaľ odísť? Koľko detí chcem? A som vôbec na ne pripravená/-ý? Kto som?

Esther odkazuje, že to, kým ste, neurčuje len váš partner. Svoju identitu by ste mali rozvíjať aj v rodinných, kamarátskych či pracovných vzťahoch.

Takže ak sa manželovi nechce ísť von, choďte s kolegami. A rovnakú voľnosť a toleranciu prejavte aj opačne.

Nemeňte partnera – zmeňte svoj prístup

Ak ste vo vzťahu alebo manželstve, iste poznáte momenty, keď sa na vás doslova valí kopa výčitiek. Partner či partnerka vám hovorí, čo všetko robíte nesprávne a čo je na vás zlé.

Alebo sa v týchto vetách spoznávate aj vy sami? Žiadne obavy, vo vzťahu je to celkom normálne.

Aby ste však predišli rozchodu, nevystavujte partnera neustálej kritike. Namiesto toho mu povedzte, čo od neho chcete.

Konflikt totižto nezahladíte tým, že budete chcieť partnera zmeniť. Riešenie prichádza vtedy, keď zmeníte svoj prístup.

Esther tvrdí, že je jednoduché mať pravdu. Ak si však budete stále presadzovať svoje, nič sa nezmení. Do konfliktu prichádzate s vlastným názorom a s ním aj odchádzate.

Lepšie urobíte, keď sa ospravedlníte a problém preberiete ešte raz v pokoji. Pomôže vám to zamyslieť sa nad chybou racionálne. A ak pochybil váš partner, bude preňho oveľa jednoduchšie priznať si to.

Dajte zbohom porovnávaniu

Keď otvoríte Instagram alebo Facebook, môžete mať dojem, že iný pár žije harmonickejšie než vy. Je to ale naozaj tak? Myslite na to, že ľudia zvyknú dávať na sociálne siete len šťastné okamihy.

Navyše, ak sa s niekým porovnávate, prejavujete nedôveru vlastnému vzťahu.

Preto vám my aj Esther radíme, dajte porovnávaniu zbohom. Radšej siete vypnite a porozprávajte sa so skutočnými priateľmi, ktorí vám poradia vo vašich vzťahových dilemách.

Okrem toho máte príležitosť zmeniť frustráciu na niečo príjemné. Ak sa zabávajú vaši známi, nič vám nebráni nájsť si podobné aktivity, ako majú oni.

Čo so sexom?

Ten Esther Perel považuje za jednu z najdôležitejších súčastí fungujúceho vzťahu. Ako uviedla pre The Guardian, môžete sa s partnerom naučiť rozprávať, ale váš sexuálny život sa tým nezlepší.

Skôr si treba uvedomiť, že spúšťačom erotiky je túžba. Túžba po niečom novom či dobrodružnom. A zostáva už len na vás, čo nové chcete skúšať. Či je to erotická bielizeň, vzrušujúce slová alebo sex na nezvyčajnom mieste.

Dobrou správou je, že sexuálny apetít vekom neupadá. Práve naopak. S pribúdajúcimi rokmi je podľa Esther ešte lepší.

Postupom času sa totižto dostaví sebavedomie a sebaprijatie. Takže možno nebudete zvládať všemožné sexuálne praktiky, ale zato si uvedomíte, čo vyvoláva vašu túžbu, nebudete si ju vyčítať a vďaka tomu si celý sex naplno užijete.

Zhrňme si to

Aby ste v radách od Esther Perel mali poriadok, na záver si ich zhrňme.

  • Neberte partnera ako človeka pre všetko. Jedna osoba nemôže byť vašou polovičkou, najlepším priateľom aj opatrovníkom.
  • Namiesto toho si budujte identitu aj mimo partnerského vzťahu. Napríklad s kamarátmi, kolegami či rodinou.
  • Nesnažte sa partnera meniť a presviedčať ho o svojej pravde. Výmeny názorov sú celkom bežné a práve od vášho prístupu záleží, ako ich spolu vyriešite.
  • Rovnako sa neporovnávajte s iným párom. Nielenže vás môže zavádzať, ale porovnávaním prejavujete nedôveru k vlastnému vzťahu.
  • Nakoniec si priznajte aj túžbu po sexe a bez výčitiek si ho užívajte. A to nielen v mladosti, ale aj v pokročilom veku.

https://www.youtube.com/watch?v=S57343tPKHg

Ak si chcete od Esther Perel vypočuť viac rád, odporúčame vám rozhovor s Lewisom Howesom. V ňom upozorňuje na najčastejšie chyby párov aj to, ako sa im vyhýbať.