Ako rozoznať zlatý prsteň od napodobeniny Všímajte si tieto detaily

Ako rozoznať zlatý prsteň od napodobeniny Všímajte si tieto detaily

Skontrolujte puncové značky

Najjednoduchšia a zároveň aj najspoľahlivejšia metóda sa týka puncových značiek.

Stačí, keď si prsteň dáte z ruky dole a pozorne sa pozriete na jeho vnútornú stranu. Na nej s najväčšou pravdepodobnosťou nájdete vyryté malé čísla 585 alebo 750.

Tie označujú podiel zlata vo vašom klenote. Pri puncovej značke s číslom 585 môžete mať istotu, že ide o zlatý prsteň zo 14-karátového zlata. No a prsteň s označením 750 z 18-karátového.

Zlatý prsteň opuncovaný číslom 750 značí, že jeho rýdzosť je 18 karátov. Zdroj: gold.org

Výrobcovia na celom svete musia puncové značky používať na základe celosvetového dohovoru, takže by ste ich mali nájsť na každom šperku.

Čo robiť v prípade, že na zlatom prsteni nenájdete žiadne označenie? Pravdou je, že sa ani v tomto prípade nemusíte hneď strachovať. Najmä keď máte istotu, že je váš šperk starší než päťdesiat rokov.

V tých časoch sa totiž povinne puncovať nemuselo. Preto bude najlepšie, keď podobný klenot necháte skontrolovať odborníkom.

To, že v ruke s istotou držíte falošný kus, zistíte podľa toho, že si namiesto čísel všimnete vyryté písmená ako GP, GF, GE či GEP.

Tie značia, že je prsteň len pozlátený, teda jeho rýdzosť je určite menšia ako 10 karátov. Od tejto hodnoty sa totiž zlaté šperky považujú za falošné.

Vyskúšajte test s magnetom

Máte doma dostatočne silný magnet, ktorý dokáže pritiahnuť aj ťažšie predmety? V tom prípade môžete otestovať pravosť šperku vďaka jeho príťažlivej sile.

Zlato je samo osebe veľmi krehký kov, ktorý navyše nemagnetizuje. Do klenotov sa preto kvôli zvýšeniu ich odolnosti pridávajú aj rôzne ďalšie kovy ako meď, zinok či striebro.

Zdroj: Something Borrowed

Ani tie by ste však s magnetom nepritiahli. Keď sa vám tak na magnet šperk prichytí, viete, že sa na ten zlatý len podobá. Inak povedané, je to falošný model. 

Nebezpečné a nepresné metódy

Na internete nájdete viacero ďalších „osvedčených” tipov, ako zaručene zistíte, či je prsteň na vašej ruke falošný alebo nie.

Skutočnosťou je, že ich pravosť v domácom prostredí spoznáte len pomocou bezpečných metód, ktoré sme vám popísali vyššie.

V opačnom prípade hrozí, že nebudete mať 100 % istotu, či ide o pravý šperk. V tom horšom scenári môžete dokonca šperk poškodiť.

Zlaté prstene a náušnice určite chcete nosiť tak, aby ich lesk skrášloval váš výzor. Šperky však môžu veľmi ľahko stratiť pôvab, keď ich namočíte do agresívnej lúčavky kráľovskej.

Lúčavka kráľovská rozpúšťa zlato, preto musí testovanie pravosti s jej pomocou vykonávať odborník.

Túto zmes kyselín síce zlatníci v minulosti používali na určenie pravosti, no celý proces vyžaduje odbornú prax.

Lúčavku v domácom prostredí tak môžete považovať len ako nebezpečný internetový mýtus.

Poškodenie šperku hrozí aj šúchaním po neglazovanej keramike. Pomocou zanechaných zlatých alebo čiernych stôp na jej povrchu síce zistíte, či v ruke držíte skutočný zlatý šperk, no v oboch prípadoch na jeho leštenom povrchu zostanú nepekné škrabance.

Nádherný zásnubný prsteň so zirkónom v tvare markízy. Cena: 154 eur 

Kupujte a overujte len u spoľahlivých predajcov

Hoci sú metódy domáceho testovania pravosti pomerne spoľahlivé, stále nie sú stopercentné.

Čiže ak na prsteňoch chýba puncová značka, najlepšie urobíte, keď si ich pravosť preveríte priamo u dôveryhodného zlatníka.

To isté platí aj o kúpe. Každý spoľahlivý predajca by mal vedieť pravosť šperku dokázať a s ich výberom vám aj čo najlepšie pomôcť.

U nás v klenotníctve Amawell vám nielenže poradíme pri výbere, ale k šperkom dostanete aj certifikát pravosti. Záleží nám, aby vám šperk robil radosť dlhé roky. A stane sa tak, len ak pôjde o pravý model.