6 rád, ktoré by ste mali mať na pamäti pri výbere zásnubného prsteňa

6 rád, ktoré by ste mali mať na pamäti pri výbere zásnubného prsteňa

Prsteň nemusí stáť veľa

Začnime hneď jednou z najčastejších záležitostí, a tou je cena zásnubného prsteňa. Iste poznáte známe odporúčanie, že prsteň by mal stáť dva či tri mesačné platy. Vedeli ste však, že mýtus spôsobila klenotnícka spoločnosť De Bees?

V istej kampani hlásala, že skutočnú lásku a ochotu zaviazať sa môže muž prejaviť len prsteňom, ktorý stojí aspoň jeden mesačný plat. Potom to boli platy dva a neskôr až tri.

Tomuto tvrdeniu však neverte. Neexistuje totižto žiadne pravidlo o cene zásnubného prsteňa. Nikto vám nemôže hovoriť, koľko zaň utratíte. Skôr záleží na tom, koľko peňazí ste ochotní zaplatiť. V klenotníctve Amawell máme zásnubné prstene všetkých cenových kategórií.

Nájdete tam zlaté prstene so zirkónom od 92 eur a tiež modely, ktoré sú zdobené briliantom a 14-karátovým zlatom. Takýto kúsok vás vyjde okolo 3000 eur. Cena závisí od veľkosti kameňa a spracovania prsteňa.

Takže jedno je isté. Bez ohľadu na to, koľko chcete na prsteň minúť, v našej nekonečnej ponuke ho určite nájdete.

Poznajte štýl snúbenice

Keď máte stanovený rozpočet, môžete začať premýšľať, ako bude prsteň vyzerať. Veľa vám napovie štýl snúbenice. Potrpí si na tradičnosť, eleganciu alebo na módne kúsky so svojským štýlom?

Tiež berte ohľad, akým aktivitám sa venuje. Potrebuje praktický a minimalistický prsteň, ktorý jej nebude prekážať pri športovaní? Alebo si pokojne môže nasadiť robustný šperk s výrazným kameňom?

Toto všetko, samozrejme, zistíte zo skúsenosti. Ale tiež vám pomôže to, ak sa popozeráte po iných šperkoch, ktoré žena doma má. Pokojne si jeden z nich vezmite do klenotníctva, aby ste spolu s predajcom vybrali ten ideálny.

Pokiaľ ide o štýl, nie je nič na tom, ak sa rovno spýtate snúbenice. Veď napokon, nie je tajomstvom, že o výbere prsteňa rozhodujú aj ženy.

Podľa portálu Briliantearth.com sa až v 60 % výberov dámy podieľajú na rozhodovaní. Z toho je teda zrejmé, že viac ako o prekvapenie im ide o to, aby dostali taký prsteň, aký sa im páči.

Nadčasový alebo trendový? 

A keď už spomíname vkus, jednoznačne si premyslite aj to, či by mal prsteň odrážať aktuálne trendy alebo partnerka skôr uvíta niečo nadčasové.


Šperk sa jej môže páčiť istý čas, ale bude to tak aj o niekoľko rokov? Podľa toho, ako na túto otázku odpoviete, môžete vyberať konkrétny model.

Typickými nadčasovými prsteňmi sú diamantové s briliantovým (okrúhlym) výbrusom, výbrusom do tvaru princess (štvorec) alebo diamant tvaru hrušky.

Ak s istotou viete, že žena bude mať rovnakú radosť aj z módneho a výraznejšieho prsteňa, siahnite po výbrusoch emerald, ovál, markíz alebo bageta.

Majte jasno v kameňoch a kovoch

Pri kameňoch ešte chvíľu zostaneme. A to preto, že okrem diamantov máte na výber aj ďalšie. Napríklad taký zirkón. Na pohľad by sa vám mohlo zdať, že sa od diamantu nijako nelíši.

No zatiaľ čo diamant je prírodný kameň, zirkón sa vyrába umelo v laboratóriách ako chemická zlúčenina kremičitanu zirkoničitého.

Keď si budete vyberať jeden z nich, treba zvážiť všetky plusy aj mínusy. Zirkón je veľmi pekný a cenovo dostupný. Ale keďže je mäkší ako diamant, môže sa časom ošúchať a doškriabať.

Naopak, diamant bude vďaka svojej tvrdosti rovnako pekný aj po rokoch nosenia. Za tento kameň si však, prirodzene, priplatíte.

To isté platí o zafíroch. Tieto prírodné kamene sú vzácnejšie, tvrdšie, a teda aj drahšie. Najvyhľadávanejšími sú modré zafíry, čo sa odráža aj na ich cene. Ale ak hľadáte niečo unikátne, zásnubný prsteň s modrým zafírom môže byť ten pravý.

Čo iné okrem diamantov, zirkónov alebo zafírov môžete zvoliť? V ponuke Amawell nájdete napríklad aj topás, rubín, ametyst, akvamarín či citrín. Drahokamy vás navyše uchvátia tými najzaujímavejšími farbami – bledomodrou, zelenou, tmavou červenou, fialovou a krásnou žltou.

Rovnako ako tvar diamantu či zirkónu je dôležitý aj kov. Večnou klasikou sú stále žlté a biele zlato. No ako nám v rozhovore potvrdil manažér klenotníctva Amawell, v súčasnosti je veľmi populárne aj ružové zlato.

Ktoré nakoniec pre snúbenicu vyberiete, to necháme na vás. Hlavné je, aby sa jej prsteň páčil teraz aj o niekoľko rokov.

Skúmajte kvalitu kameňov

Dajme tomu, že ste sa rozhodli pre diamantový zásnubný prsteň. Máte však istotu, že kameň dosahuje skutočnú kvalitu a že je naozaj pravý? Na túto otázku existuje jediná odpoveď – hľadajte diamanty s certifikátmi.

Práve v nich sa uvádza, akú má kameň jasnosť, farbu a kvalitu výbrusu. Okrem toho sa dozviete viac o hmotnosti, čistote a tiež zistíte jeho skutočnú hodnotu.

K najdôveryhodnejším certifikátom patrí GIA, ktorý prikladáme k šperkom aj v našom klenotníctve Amawell.

Zdroj: Gia.edu

Medzinárodne uznávaný a rovnako dôveryhodný je certifikát HRD, ktorý určuje farbu, jasnosť a proporcie kameňa.

Ak nedostanete v Amawell GIA certifikát, je dosť pravdepodobné, že vám odovzdáme práve HRD.

Veľkosť je základ

A na koniec jedno z najdôležitejších kritérií – veľkosť zásnubného prsteňa. Existuje viacero metód, ako ju zmerať. Môžete napríklad vziať iný prsteň, ktorý partnerka nosí, a s ním zájsť do klenotníctva.

Väčším adrenalínom je, ak sa posnažíte žene zmerať prstenník v spánku alebo sa jej na to skúsite nenápadne spýtať.

V každom prípade platí, že by ste mali byť dôslední. Prsteň sa dá síce dodatočne upraviť, ale treba rátať len s drobnými zmenami. Ak sa netrafíte o niekoľko čísel, vznikne problém.

Takže si dobre premyslite, ako veľkosť zásnubného prsteňa zistíte. A potom už len vybrať ten pravý.