Zlato, striebro či chirurgická oceľ? Zhodnotili sme plusy a mínusy materiálov na svadobné obrúčky

Zlato, striebro či chirurgická oceľ? Zhodnotili sme plusy a mínusy materiálov na svadobné obrúčky

Na materiáli obrúčok by ste si mali dať záležať minimálne tak, ako na výbere svadobných šiat či kravaty. Budú vás predsa sprevádzať po zvyšok života a iste nechcete voľbu o pár rokov ľutovať.

Obrúčky musia byť odolné, nesmú strácať na kráse a mali by dokonale ladiť k vášmu vkusu a osobnosti.

No a ešte predtým, než do obrúčok necháte vygravírovať dátum a iniciály, posúďte ich aj z funkčného hľadiska. Vďaka tomu sa nezhodnotia ani po rokoch a vy ich nebudete musieť vymeniť. A teraz už poďme hodnotiť samotné materiály.

Žlté zlato

Tradičná a nadčasová voľba, ktorá je stávkou na istotu. Rýdze, 24-karátové žlté zlato si ľudia nesmierne cenia už od nepamäti. V súčasnosti sa najčastejšie stretnete so zlatými obrúčkami, ktoré majú rýdzosť 14 alebo 18-karátov.

Samotné zlato je totiž príliš krehké a na ruke by vám veľmi dlho nevydržalo. Preto sa do obrúčok pridávajú ďalšie kovy. To síce znižuje ich karátovú rýdzosť, no zvyšuje odolnosť.

Či už s veľkou alebo menšou prímesou striebra, paládia a zinku, obrúčky zo žltého zlata budú vždy náchylné na oškretie.

A ešte jedna maličkosť. Skôr než na bledom pigmente sa budú lepšie vynímať na tom tmavšom.

Dizajn obrúčok zo žltého zlata sa veľmi ľahko prispôsobuje, preto v ponuke Amawell nájdete modely s rôznymi povrchovými vyhotoveniami.

Čo však ale oceníte, je ich nadčasovosť. Navyše, pri obrúčkach zo žltého zlata najľahšie zo všetkých materiálov upravíte veľkosť.

Ak k tomu pridáte fakt, že farbu nestrácajú ani po rokoch, prstene zo žltého zlata budú krásnym doplnkom na veľmi dlhý čas. 

Biele a ružové zlato

V poslednom období je stále obľúbenejšie biele zlato. A o aký kov vlastne ide? 

Nebojte sa, nie je to žiadna anomália prírody. Na výslednú farbu, ktorá je podobná platine, vplývajú zliatiny.

Kým v obrúčkach zo žltého zlata prevláda striebro, pri tých z bieleho zlata ho na prvej priečke nahrádza paládium.

Okrem toho biele obrúčky získavajú ródiovú vrstvu, ktorá má za úlohu povrch vystužiť. A práve vďaka tomu sú oveľa odolnejšie než tie zo žltého zlata.

Svadobné obrúčky z bieleho 14-karátového zlata

 

Ródium na povrchu však nevydrží večne. Preto keď chcete mať šperk stále lesklý a odolný, budete ho musieť každé dva až tri roky zaniesť do klenotníctva a nechať ródiovanie urobiť opätovne. 

S týmto však nebudete mať žiadny problém, obrúčky vám poródiujeme aj v našej Amawell kamennej predajni v OC VIVO!

Oproti obrúčkam z platiny, ktorým sa tie z bieleho zlata veľmi podobajú, sú oveľa dostupnejšie.

Veľmi podobné zloženie aj vlastnosti majú tiež obrúčky z ružového zlata. Tie namiesto zinku a ródiovania obsahujú čistú meď. Vďaka týmto prvkom sú ešte o niečo odolnejšie. Častejšie však vyvolávajú alergickú reakciu.

Ak sa vám páči viac materiálov, pouvažujte nad obrúčkami s ich kombináciou.

A hoci sú na pohľad skutočne atraktívne, zvážte, či sa vám trendy ružová skutočne bude páčiť aj o tridsať či štyridsať rokov.

Striebro

Veľmi podobné obrúčkam z bieleho zlata sú aj tie strieborné. Obrúčky z tohto kovu sa síce netešia až takej obľube ako tie zlaté, no lákadlom môže byť ich dostupnosť.

Cenovo sú totiž často aj 10-krát lacnejšie než tie zlaté. Avšak s nízkou cenou ide ruka v ruke aj ich kvalita.

Strieborné obrúčky síce majú viac karátov, a teda väčší pomer drahého kovu, no stále obsahujú určité množstvo zliatín, ktoré spôsobujú alergické reakcie.

Prirodzene, keďže je v obrúčkach veľa striebra, musíte rátať aj s nízkou odolnosťou voči ohnutiu či oškretiu. Striebro, podobne ako zlato, je totižto veľmi mäkké.

Po krátkom čase tiež zvyknú stratiť svoj lesk a zmatnený povrch budete musieť často leštiť. Okrem toho sa na povrchu obrúčky môže objaviť jemná korózia, čo jej uberá na kráse.

Chirurgická oceľ

So zmenami vo vzhľade a odolnosťou sa nemusíte trápiť pri obrúčkach z chirurgickej ocele.

Zliatinu železa a uhlíka určite poznáte pod názvom nerezová oceľ, no pri tej chirurgickej obsahuje ešte aj chróm. Táto prímes kovu dodáva dokonalý lesk.

Obrúčky navyše nehrdzavejú, nestrácajú lesk, odolávajú vysokým teplotám aj oškretiam. Rovnako sú veľmi ľahké, takže ani nebudete vedieť, že ich máte nasadené na prste.

Materiály chirurgickej, ako aj nerezovej ocele sú navyše hypoalergénne, takže nespôsobujú ani žiadne alergické reakcie na vašej pokožke.

Preto v prípade, že vyznávate aktívny životný štýl, máte prácu, kde často používate ruky, alebo len túžite po „bezúdržbovej” obrúčke, ktorá vydrží roky, tá z chirurgickej ocele je skvelá voľba.

Môže sa zdať, že oceľové obrúčky nemajú žiadnu chybu. Zopár sa ich však nájde. Hoci odolávajú oškretiu, problém je s udržaním ich tvaru. Stačí, že vám na obrúčku spadne ťažší predmet, a šperk je hneď zdeformovaný.

Azda najväčšou neduhou je, že veľkosť nemôžete ďalej upravovať. O to viac si treba dať záležať na správnom meraní obvodu prsta.

Chirurgická oceľ, striebro ani zlato v troch variantoch nie sú jediné materiály, z akých si viete svadobné obrúčky vybrať. Na trhu narazíte aj na tie z platiny, paládia či titánu.

Tie sú však väčšinou natoľko drahé a vlastnosťami špecifické, že by ste ich v klenotníctvach hľadali márne.

Naopak, pre nekonečný výber obrúčok zamierte do online klenotníctva Amawell. V ponuke modelov zo žltého, bieleho aj ružového zlata si každý nájde tie svoje. Aj vy.