Vysvetlíme vám, aký je rozdiel medzi príveskom, medailónom a amuletom

Vysvetlíme vám, aký je rozdiel medzi príveskom, medailónom a amuletom

Bojovníci s vnútornou silou

Okrúhly či oválny kov, ktorý má vo vnútri vyryté rôzne tvary, znaky či symboly. Aj takto by sme vám v skratke mohli opísať medailónik.

Typické charakteristiky tohto šperku si však nespájajte len s jeho okrúhlym tvarom, pretože medailón má aj kopec skrytých významov. Napríklad?

Ak nosíte medailón, privolávate k sebe ochranu, šťastie či neviditeľného sprievodcu.

Niekto zas šperk vníma ako akýsi kompas, ktorý ukazuje, ktorou cestou sa vydať. Prípadne si ním pripomínate to, čo ste zažili.

Nech už sú vaše zámery akékoľvek, jedno platí určite – ľudia od medailónov čakajú pozitívnu energiu a posilnenie. Rovnako ako dizajnérka šperkov Joy Smithová.

Milujem ochranné medailóny, pretože nám pripomínajú, že máme vnútornú silu a že sme bojovníci,“ povedala pre online magazín National Jeweler.

Vnímanie šperkov sa odráža aj v jej tvorbe. Nemožno sa preto diviť, že na jej medailónikoch nájdete Pannu Máriu či holubicu.

Okrem toho však do okrúhlych šperkov „ryje“ aj abstraktné znaky. Ako sama tvrdí, tie pochádzajú od božských síl a vesmíru, ktorý ju pri tvorbe usmerňuje.

Keď už viete, čo presne medailón je, odpovedzme aj na praktickú otázku – ako ho nosiť. Medailóny zvyknú byť väčšie a ťažšie, preto sa skôr hodia na robustnejší náhrdelník.

V malom prevedení si ho však môžete dať aj na náramok a ak máte radi extravaganciu, zaveste si ho na okrúhlu náušnicu.

Zastavte choroby a zlo

Keď si prečítate čo-to o amuletoch a medailónoch, poviete si: Veď je to predsa to isté.

Je pravda, že amulet a medailón sa náramne podobajú, a to predovšetkým svojou symbolikou.

Ich majitelia sa totižto spoliehajú, že vďaka amuletu sa vyhnú zlu, chorobám a iným životným nástrahám. Drobný šperk je teda ich ochrancom.

A kde berie všetku túto magickú silu? Ak patríte k veriacim ľuďom, zrejme ju pripisujete náboženstvu.


Napríklad kresťania si už v minulosti nosili amulety v podobe malých relikvií svätých, zatiaľ čo moslimovia majú na týchto šperkoch často vyryté verše z Koránu.

Okrem viery však amulet čerpá dobrú energiu z prírody alebo rituálov, ktoré sa udiali v správnom čase.

V čom teda spočíva rozdiel medzi amuletom a medailónom? Na túto otázku existuje jednoznačná odpovedať – ide predovšetkým o tvar.

Ako sme vám prezradili vyššie, medailóny sú okrúhle alebo oválne šperky so symbolickými znakmi v ich strede.

Pri amuletoch však narazíte na všelijaké spracovanie – môžu to byť kríže, štvorlístky, polmesiace, srdiečka, figúrky uctievaných osôb či malé podobizne zvierat. 

Bežne sa stretnete aj s tým, že niekto si ako amulet vyberie prsteň.

Pokiaľ ide o nosenie, amulet nemusíte mať nutne na šperku. Aj keď pekne vynikne na retiazke či náramku, skôr ide o to, aby ste ho mali pri sebe, nie o to, ako ho budete nosiť.

Najmä nech vynikne

Kým amulet nemusí byť vidno, aby vám priniesol spokojnosť, o príveskoch platí presný opak. Tie totižto treba ukázať. Prečo?

Pretože vám pomôžu zvýrazniť istú časť tela, pritiahnú pozornosť a skrášlia vaše črty. Ich tvar, samozrejme, môže niečo symbolizovať, ale krása je v tomto prípade na prvom mieste.

Podobne ako medailón, aj prívesok si môžete zavesiť kamkoľvek. Retiazky s príveskom sú večnou klasikou, no nič nepokazíte ani pekným príveskom na náramku či dokonca náušnici.

Na príveskoch si okrem všestrannosti ceníme i to, že ako darček potešia kohokoľvek. Môžete ho dať mamine, sestre, ale aj partnerke. Nemusíte si lámať hlavu veľkosťou ako pri výbere prsteňa alebo odhadovať dĺžku, ako je to pri retiazke.

Stačí, keď popremýšľate nad vkusom obdarovanej osoby, a zájdete do klenotníctva. Napríklad aj k nám do Amawell, kde objavíte nekonečnú ponuku nádherných šperkov.