Viete, aké sú trendy v nosení obrúčok pre rok 2023?

Viete, aké sú trendy v nosení obrúčok pre rok 2023?

Ak vás zaujíma, čo je v roku 2023 považované za trendy pri výbere obrúčok, pozývame vás na krátke čítanie nasledujúcich riadkov.

 

Viac kameňov a nechýbajú ani pestré farby

 

Jedným z trendov aktuálneho roka je aj viac kameňov rôznych veľkostí pridávaných do obrúčok a nie je pritom žiadnou výnimkou ani skutočnosť, keď si také prstene žiadajú aj muži. V praxi tak natrafíme napríklad na zafíry, rubíny alebo magicky zelené a liečivé smaragdy zasadené najmä do zlatých prsteňov.

 

Mnohých snúbencov však tieto kamene nepriťahujú len pestrými farbami, ale aj energiou či významom, ktorý sa s nimi spája a ktorý chcú takouto formou vložiť do obrúčky ako pripomienku začiatku spoločnej cesty životom.

 

Minimalizmus a rôzne tvary

 

Medzi trendmi tohto roka ešte stále nájdeme aj minimalizmus, v rámci ktorého snúbenci preferujú klasické obrúčky, prípadne len jednoduchý číry kameň, ktorým už tradične býva zirkón.

 

Medzi obľúbené trendy sa však dostávajú aj rôzne iné tvary prsteňov, ktoré sú zaujímavou konkurenciou tradičnému kruhu ako symbolu večnosti a energie bez začiatku a konca. Ako ľudia však radi experimentujeme a táto naša črta sa jasne prejavuje aj v oblasti svadobných prsteňov, preto aj tu platí, že „proti gustu žiaden dišputát“.

 

Farby a farbičky – aké tóny kraľujú trendom roku 2023?

 

Okrem netradičných tvarov prsteňov kraľujú súčasným šperkovým trendom aj rôzne farebné obrúčky, pričom záujem je najmä o zelenú, fialovú alebo červenú, ktoré sa následne kombinujú napríklad so zlatom alebo striebrom. Úplnou vychytávkou sú pritom čierne prstene s osobným gravírovaním či bohato zdobené veľkými polodrahokamami.  

 

Fantázii sa skutočne medze nekladú a stále väčšiu odvahu vidíme aj u súčasných snúbencov, ktorí už zďaleka nevyhľadávajú len tradičné svadobné obrúčky, ale neboja sa experimentovať ani na tomto poli. Pri odvážnejších kúskoch môžeme tak natrafiť napríklad aj na moderné Art-Deco či laboratórne vypestované brilianty.

 

Eko-zodpovedná budúcnosť šperkov

 

Laboratórne vypestované brilianty, tiež nazývané syntetické, kultivované alebo umelo vyrobené brilianty, sú drahokamy, ktoré boli vytvorené v laboratórnych podmienkach, a nie vyťažené z povrchu Zeme. Vznikajú prostredníctvom technologických procesov, ktoré napodobňujú podmienky, za ktorých sa prirodzené brilianty tvoria v zemskej kôre.

 

Dve hlavné metódy na výrobu laboratórne vypestovaných briliantov sú:

 

  1. High Pressure High Temperature (HPHT) - Vysokotlaková a vysokoteplotná metóda: Táto metóda napodobňuje prirodzené podmienky, za ktorých sa brilianty tvoria v Zemi. Súčasťou procesu je vystavenie uhlíka vysokému tlaku a teplote, čím sa uhlík premení na briliant.
  2. Chemical Vapor Deposition (CVD) - Chemickej depozície z pary: Táto metóda spočíva v plynnom prostredí, kde sa plyn obsahujúci uhlík rozkladá na atómy uhlíka, ktoré sa postupne usadzujú na substráte a tvoria vrstvy briliantu. Tento proces sa uskutočňuje pri relatívne nižších teplotách a tlakoch ako HPHT metóda.

 

Laboratórne vypestované brilianty majú rovnakú chémickú zložku, fyzikálne vlastnosti a optické charakteristiky ako prirodzené brilianty. V mnohých prípadoch sú dokonca čistejšie a kvalitnejšie ako ich prirodzené protikusy. Výhodou laboratórne vypestovaných briliantov je ich nižšia cena, environmentálna udržateľnosť a etická produkcia, keďže sa vyhýbajú sociálnym a environmentálnym problémom spojeným s ťažbou briliantov. Avšak, niektorí ľudia uprednostňujú prirodzené brilianty kvôli ich jedinečnosti a pôvode.

 

Svet sa mení a spolu s ním sa vyvíjajú aj trendy v oblasti svadobných šperkov. Stále však pritom platí, že obrúčka je osobnou záležitosťou odrážajúcou charakteristické črty snúbencov alebo ich spoločnej cesty. Táto skutočnosť je nestarnúci trendom a platí aj v roku 2023.