Veľká anketa medzi ženami: Aký zásnubný prsteň by ste chceli dostať?

Veľká anketa medzi ženami: Aký zásnubný prsteň by ste chceli dostať?

Aby sme poradili mužom pri výbere zásnubného prsteňa, v sieti klenotníctiev Amawell sme sa rozhodli urobiť anketu medzi ženami.

Pýtali sme sa ich, akú majú predstavu o zásnubnom prsteni. Odpovede sme aktívne zbierali od 2. do 6. augusta, a to najmä cez Facebook.

Celkovo sa do ankety zapojilo 216 osôb a práve vďaka nim sme zistili tieto zaujímavé informácie.

Aký materiál zásnubného prsteňa preferujú?

Čo sa týka materiálu, hneď od začiatku malo navrch biele zlato. Naproti tomu žlté sa páči „len“ 26 % žien, ktoré sa do prieskumu zapojili.


Prekvapením bolo tiež zlato ružovej farby (9,6 %), ktoré si vybralo viac dám ako kombinované (5,3 %).

A čo ak vôbec nechcete zlatý prsteň? Stretli sme sa aj s takými odpoveďami. Do kolónky iné nám pribudlo striebro, platina a dokonca aj drevo.

Je pre ženy dôležitá cena prsteňa?

Hovorí sa, že prsteň by mal stáť aspoň tri mesačné platy. No je to skutočne tak? Záleží ženám na cene prsteňa? Spýtali sme sa ich aj na to.

A práve táto anketa nás utvrdila v tom, že ide o mýtus. Necelých 41 % žien uviedlo, že im na cene určite nezáleží. Ďalších 38 % si zvolilo odpoveď skôr nie.

Naopak, ak vás zaujíma, koľkým ženám na sume záleží, prišli sme aj na to. Zo vzorky 216 osôb ich bolo celkovo 35, nejde teda o zanedbateľné číslo.

Dobrou správou však je, že v sieti klenotníctiev Amawell nájdete zásnubné prstene všetkých cenových úrovní. Minimalistické zo žltého zlata so zirkónom, ktoré vychádzajú od 107 eur, až po briliantové prstene za 6 400 eur.

Ktoré z nich si vyberiete, záleží od vášho vkusu a toho, koľko chcete za šperk utratiť. V nekonečnej ponuke si však vyberie každý. Aj vy.

A čo vzhľad – ako by mal prsteň vyzerať?

Kým si povieme, o aký vzhľad majú dámy najväčší záujem, skúste si sami tipnúť. Hľadajú jednoduché a nenápadné modely alebo skôr siahajú po výrazných prsteňoch?

Výsledky nášho prieskumu hovoria jasne – v nadpolovičnej väčšine si ženy zvolili jednoduchý prsteň, ktorý má len jeden kameň.


Ďalším 17,1 % by uvítalo prsteň v extravagantnom štýle, 14,5 % dám si vybralo prsteň s postrannými kamienkami a 9,6 % by chcelo prsteň s tromi kameňmi. A čo zvyšok?

V týchto odpovediach sme sa dočítali, že dámam by sa páčil prsteň podľa vlastného návrhu alebo taký, ktorý nemá žiadny kameň.


Necelých 10 % opýtaných označilo ako ideálny prsteň s tromi kameňmi. 

Aký kameň by mal zdobiť zásnubný prsteň?

Vyššie uvedené údaje naznačujú, že drvivá väčšina žien na prsteni chce mať nejaký kameň. Aby sme spoznali ich predstavy, zisťovali sme, ktorý presne to má byť.

A ako sa dalo očakávať, prvou voľbou sa jednoznačne stal diamant. Za ním s podielom
31,7 % nasleduje zirkón, necelých 11 % žien oslovil smaragd a 7,5 % žien by chcelo mať na zásnubnom prsteni zafír.

A čo hovoria dámy na prsteň s perlou? Spomedzi uvedených možností sa ocitla medzi poslednými možnosťami. Menšie zastúpenie mal už len topás a ametyst.

Jednoducho kamene – či už diamanty, zirkóny alebo drahokamy – majú pri zásnubných prsteňoch stále navrch.

Aký výbrus by mal mať vysnívaný zásnubný prsteň?

Nie je kameň ako kameň, o čom svedčia nespočetné výbrusy diamantov. Ženám sme teda dali na výber, ktorý tvar diamantu sa im páči najviac.

Opäť to „vyhral“ minimalizmus, pretože dámy si najčastejšie vyberali jednoduchý a nadčasový briliant. Čiže diamant v okrúhlom tvare.


Často preferovaným bolo aj srdce, ktoré by na prsteni privítalo 14,2 % žien. Nad desať percent sa vyšplhal aj oválny diamant (11,1 %) a slza (10,6 %).

Ako zaujímavosť vám prezradíme, že spomedzi uvedených možností to bol tvar markízy, ktorý si vybralo najmenej dám. Z našej vzorky by po ňom siahlo len 5,8 % opýtaných.

Privítali by dámy, ak by ich partner prekvapil prsteňom vyrobeným na mieru?

Len prednedávnom sme na našom blogu zverejnili článok, v ktorom ste sa mohli dočítať, ako sa vyrábajú šperky na mieru. Takže ak už teraz viete, že si chcete nechať zhotoviť zásnubný prsteň podľa vlastnej predstavy, prečítajte si v ňom podrobnosti.

A to isté odkazujeme aj respondentkám, ktoré sa zúčastnili našej ankety. Totižto až 53 % z nich uviedlo, že by určite privítali, ak by im partner nechal vyrobiť prsteň na mieru.

Necelých 24 % oslovených dám označilo odpoveď skôr áno, čo znamená, že sú tiež tejto možnosti naklonené.

Zo všetkých účastníčok by len dve (0,9 %) takýto model nechceli. Takže páni, ak chcete prekvapiť, zákazková výroba prsteňa môže byť to pravé.

A ak nás čítajú dámy, ktorých zásnuby ešte len čakajú, vám odkazujeme jediné – snažte sa svojej polovičke naznačiť, že máte o takýto kúsok záujem.

V prípade, že sa pri pri zákazkovej výrobe spoľahnete na klenotníctvo Amawell, budeme len radi. Kontaktujte nás a hneď ako si upresníme detaily, skúsený zlatník začína pracovať na vašom zásnubnom prsteni.