V škole či cez internet. Ako môže miesto zoznámenia ovplyvniť váš vzťah?

V škole či cez internet. Ako môže miesto zoznámenia ovplyvniť váš vzťah?

Začal váš spoločný príbeh počas večernej prednášky na vysokej škole alebo ste sa do seba zapozerali na posedení pri víne? Tak či onak, spôsob a miesto zoznámenia hrá podľa prieskumov dôležitú úlohu pri vývoji vášho vzťahu.

Školská láska

Ak ste svoju lásku našli v čase dospievania na strednej či vysokej škole, s najväčšou pravdepodobnosťou ste si okrem pekných chvíľ prešli aj množstvom tých trápnych.

Vedeli ste, že práve vďaka rozpakom dokáže váš vzťah fungovať lepšie?

Presne tak. Páry, ktoré sa stretli počas štúdií, sa totižto navzájom vyvíjajú najmä po psychologickej stránke. 

Nepríjemné a trápne situácie sú tak jednou z najlepších možností, ako spoznať svoju vlastnú osobnosť a správanie sa v tých najkrajnejších okolnostiach.

Radi si spomínate na spoločne strávené chvíle a “staré časy”? Možno to znie ako klišé, no pre budúcnosť vášho vzťahu sú zážitky z minulosti veľmi dôležité.

Zo spoločnej histórie totiž dokážete nielen čerpať spomienky, ale sa aj poučiť z rôznych situácií, vybudovať si vzájomnú dôveru a empatiu.

Síce je vývoj vašej psychickej stránky nezanedbateľná časť serióznych školských vzťahov, študentská láska vplýva aj na úspech vašej pracovnej kariéry.

Väčšina partnerov, ktorí sa dali dokopy už počas štúdií, sú rovesníkmi s podobným spoločenským postavením.

Ak vaša láska pretrvá do dní, keď obaja budujete vašu pracovnú kariéru, dokážete sa aj v tejto životnej etape lepšie pochopiť, rešpektovať a obohatiť.

Bohužiaľ, nie všetko spojené so študentským zaľúbením je také ružové. Spomínané omyly, minulosť a pre každého vlastný psychologický vývoj často spôsobia, že sa partneri od seba oddialia.

Cez online zoznamku

Na internete, ale aj v televízii môžete vidieť veľa zoznamovacích platforiem, na ktorých si, podľa ich slov, „zaručene nájdete toho pravého partnera.”

Je teda hľadanie si partnera na internete vhodnou voľbou pre dlhodobý vzťah? Áno aj nie.

Jednoznačným plusom pri výbere potenciálneho partnera na internete je možnosť ich dôkladného predvýberu. A to od hocikiaľ.


Na základe dostupných fotiek a popisu osobnosti sa tak napríklad rozhodnete napísať presne vybranému sympatickému mužovi, o ktorom z vašej nezáväznej konverzácie zistíte ďalšie dôležité informácie.

Napríklad, že má vyštudovanú vysokú školu alebo rád spoznáva exotické krajiny.

Oveľa jednoduchšie tak zistíte, či zdieľate spoločné záujmy alebo hodnoty, ktoré môžu byť silnými piliermi vášho budúceho vzťahu.

Všetky vaše zistenia o partnerovi na internete sú však čisto racionálne. Online zoznamovaním sa ochudobňujete o jednu z najdôležitejších súčastí spoznávania sa. A to o vzájomné sympatie.

Podľa psychológov pri výbere životného partnera si skôr všímame jeho charakter, charizmu a osobnosť pred výzorom. A práve pri posudzovaní týchto dôležitých súčastí je osobný kontakt nenahraditeľný.

Aj napriek chýbajúcemu osobnému kontaktu je online zoznamovanie stále populárnejšie a dokáže viesť k úspešnému manželstvu či dokonca pestrému milostnému životu.

Pozor na vzťahy na pracovisku

Nájsť si partnera v práci neznamená, že musíte byť automaticky kolegovia. Vzťahy na pracovisku totiž vznikajú aj medzi zamestnancom a zákazníkom.

Či už ste kolegovia alebo nie, podľa výskumov oba varianty zoznámenia sa na pracovisku sprevádzajú obavy zo spoločenského prijatia, čo vzťah môže ohroziť na úplnom začiatku.

Hoci vzťahy medzi spolupracovníkmi nesú určité riziká, automaticky ich neodpisujte.

Spoločná práca dokáže vaše spojenie na začiatku utužiť a prinášať tak napríklad spoločné témy konverzácií.

Problémy môžu, no nemusia nastať, ak je jeden z partnerov nadriadený tomu druhému. Priniesť starosti vie dokonca aj zmena zamestnávateľa. Ako? Jednoducho sa vytratí spoločný záujem a téma konverzácií.

Niektorým párom, naopak, spoločné vídanie sa na pracovisku úplne vyhovuje. Hoci patríte do tejto skupiny a nevidíte vo vzťahu na pracovisku problém, skôr či neskôr môžu prísť problémy.

Preto je dobré si pre istotu nastaviť jasné pravidlá spoločného fungovania. Vyhnete sa tak napríklad ťahaniu si problémov z práce domov.

Spoločné hobby? Jednoznačné plus

Zoznámenie sa v škole, v práci aj cez internet nesie pomerne veľké riziká. Dokážete tak vôbec spoznať budúceho partnera spôsobom, ktorý neohrozí vzťah hneď na začiatku?

Jasné. Cez spoločné koníčky a záľuby.

V prospech tých, ktorí svoju polovičku stretli počas obľúbenej aktivity, hovoria aj čísla. Párov, ktoré sa spoznali na základe spoločných záľub, je takmer štvrtina.

Váš vzťah tak obohatí spoločná činnosť, pre ktorú sa obaja nadchnete a vytvoríte si spoločné momenty.

Navyše budete mať oveľa väčšiu motiváciu váš vzťah ďalej posúvať. A snaha pracovať na vzájomnom vzťahu je to najdôležitejšie, čo poviete?

Jediné riziko môže nastať, ak sa vášeň pre spoločnú aktivitu u jedného z vás vytratí. Predísť tejto situácii dokážete nájdením inej náhrady, ktorú obaja akceptujete. 

Najlepšie cez kamarátov a rodinu

Dali ste sa s priateľom či priateľkou dokopy tak, že vás zoznámil niektorý z kamarátov alebo členov rodiny? Potom je budúcnosť vášho vzťahu naozaj priaznivá.

Fakt, že vás spolu zoznámi kamarát automaticky neznamená, že medzi vami hneď preskočí iskra. Pokiaľ si však budete sympatickí, vaše okolie vám bude silno naklonené.

Rovnaký okruh kamarátov so spoločnými záujmami a názormi či prijatie rodinnými príslušníkmi tak dáva vášmu vzťahu pocit istoty a prirodzenosti.Niet sa tak čomu čudovať, že najviac párov, ktoré sa spoznali práve vďaka ich kamarátom a rodine, spečatí svoju lásku zásnubným prsteňom.