Spýtali sme sa mužov: Riešili ste cenu zásnubného prsteňa? Koľko by mal podľa vás stáť?

Spýtali sme sa mužov: Riešili ste cenu zásnubného prsteňa? Koľko by mal podľa vás stáť?

Na zásnubný prsteň by ste mali minúť aspoň tri mesačné platy. Hovorí vám to niečo? Známe tvrdenie nevzniklo len tak.

Prišla s ním spoločnosť De Beers v 30. rokoch minulého storočia. Tá vo svojej kampani hlásala, že muž prejaví žene lásku a oddanosť len tým, ak jej kúpi prsteň v hodnote minimálne jedného mesačného platu.

Nech už zaň zaplatíte hocijakú čiastku, je pravdou, že páry sa cenou zásnubného prsteňa zaoberajú. Aby sme sa dozvedeli, do akej miery ju riešia muži, položili sme im pár otázok.

Vlado, 33 rokov

Riešili ste cenu zásnubného prsteňa? 

U mňa bola podmienka, aby išlo o diamantový prsteň. A keďže cena diamantových prsteňov je o niečo vyššia, určil som si rozpočet, ktorý chcem na prsteň minúť, a podľa neho som sa orientoval. Pomohlo mi to aj v klenotníctve, výber bol jednoduchší a rýchlejší.

Prečo bola cena prsteňa pre vás dôležitá?

Nastavil som si minimálnu cenu, pod ktorú som nechcel ísť. Rovnako to bola záležitosť môjho ega a toho, že som chcel, aby partnerka mala na sebe krásny a hodnotný šperk. Predsa len ide o veľký krok a dôležité gesto pre nás oboch.

Taktiež som vedel, že ju hodnotný prsteň veľmi poteší, keďže takýto šperk nemá. Chcel som, aby sa cítila pekne, keď ho bude nosiť.

Navyše, drahý kov a diamant nestráca hodnotu a skôr na nej naberá. Vďaka tomu táto hodnota naďalej ostane v rodine. A to sa o lacných šperkoch povedať nedá.

Prečo sa podľa vás toľko hovorí o cene zásnubného prsteňa?

Myslím si, že cena prsteňa neznamená rovnaké veci pre každého. Ja som sa rozhodol pre drahší prsteň preto, že som si to mohol dovoliť, že žijem v prostredí, kde sa to rieši, a tiež preto, že som o túto investíciu neprišiel. Len som zamenil peniaze za vzácny kameň.


Hovorí sa, že cena zásnubného prsteňa má dosahovať tri mesačné platy. Čo si o tom myslíte?


Podľa mňa je to nezmysel. Každý by sa mal rozhodnúť tak, ako to cíti, a na základe toho, čo si môže dovoliť.


Koľko by mal stáť podľa vás?

Toľko, aby si chlap nikdy spätne nepovedal, že urobil chybu. Či už veľmi lacnou kúpou, alebo úplne prestrelenou.

Briliantový prsteň zo 14-karátového bieleho zlata. Cena: 650 eur

Dominik, 26 rokov

Riešili ste cenu zásnubného prsteňa? Do akej miery ste sa ňou riadili pri výbere?


Cenu som riešil z dvoch pohľadov. Keďže som mal v čase zásnub 24 rokov, myslel som na svoje finančné možnosti. Okrem toho som však zohľadňoval očakávania partnerky. Muž by mal poznať svoju partnerku natoľko, aby vedel, či rada nosí drahé šperky, prípadne či si potrpí na drahokamy.

Moja manželka netrvá na tom, aby bol v prsteni diamant. Takže drahý prsteň by ju skôr znervózňoval, ako tešil.

Čím ste sa teda riadili pri výbere prsteňa?

Hľadal som niečo s lacnejším kameňom, no chcel som ho plnší. Výsledok bol teda zirkónový prsteň v rozmedzí 300 až 400 eur.

Prečo sa podľa vás toľko hovorí o cene zásnubného prsteňa?

Z veľkej časti je to veľkými firmami, ktoré dlhodobo komunikujú, že čím drahší prsteň, tým väčšie gesto lásky. 

Pritom vo väčšine prípadov si partnerka nebude pamätať ligot nejakého drahokamu. Ide o samotný akt a emóciu, to ostane v pamäti navždy. Hodnota prsteňa je vedľajšia.

Je to však veľmi individuálne, pretože muži žiadajú o ruku v rôznych obdobiach dospelosti. Je jasné, že chlap vo veku 30 – 40 rokov si môže dovoliť drahší prsteň, lebo mu to finančná situácia dovoľuje. Ja som bol mladší, takže aj financie boli obmedzené.

Hovorí sa, že cena zásnubného prsteňa by mala dosahovať približne tri mesačné platy. Čo si o tom myslíte?

Nesúhlasím, pretože ako som spomínal vyššie, je to veľmi individuálne. Oveľa radšej dám tri mesačné platy na zariadenie domácnosti, ako za kus ligotavého kamienku.

Koľko by mal podľa vás stáť?

Rozumná cena sa mi zdá niekde v rozmedzí 300 – 1000 eur.


Prsteň zo 14-karátového žltého zlata so zirkónmi. Cena: 240 eur

Tomáš, 34 rokov

Riešili ste cenu zásnubného prsteňa? Do akej miery ste sa ňou riadili pri výbere?

Moju partnerku dôverne poznám, takže viem, že je veľmi pragmatická a má rada jednoduchý, skôr klasický dizajn. 

Viac ako drahé veci uprednostňuje, aby boli funkčné a zároveň estetické. Takisto viem, že ak by som zvolil príliš drahý prsteň, vnímala by to skôr negatívne. V istom zmysle ako zbytočnú investíciu, ktorú sme mohli využiť zmysluplnejšie. 

Takže podstatnejšie bolo, aby sa jej prsteň páčil dizajnovým prevedením, než to, či má vysokú cenu.

Prečo sa podľa vás toľko hovorí o cene zásnubného prsteňa?

Ľudia majú schopnosť určité veci vnímať ako symbol. Pre niekoho môže prsteň zo vzácneho kovu a kameňa znamenať potvrdenie spoločenského statusu, pocitu výnimočnosti alebo príslušnosti k sociálnej vrstve. Prípadne môže byť vnímaný aj ako hmotné vyjadrenie pocitu partnera k druhej osobe.

Od toho, ako človek premýšľa, sa odvíja aj jeho vnímanie hodnoty prsteňa. Tieto motívy pritom nemusia byť vôbec sebecké. Niekto môže mať pocit, že vysoká suma je jasným potvrdením jeho citov – dokazuje tým, že si partnerku viac váži. 

Iný človek zase môže mať rovnaký pocit z lacného prsteňa. Napríklad ak sa s partnerkou zhodujú v tom, že hmotné statky nie sú dôležité a podstatné je, čo k sebe cítia.

Hovorí sa, že cena zásnubného prsteňa by mala dosahovať aspoň tri mesačné platy. Čo si o tom myslíte?

Vnímam to ako určitý spoločenský konsenzus či kultúrnu normu. Rozumnejšie je podľa mňa riadiť sa vlastným úsudkom a materiál, dizajn a cenu prsteňa si zvoliť tak, aby zodpovedali vkusu a skutočným finančným možnostiam.

Koľko by mal podľa vás stáť?

To je na individuálnom zvážení každého páru. Dôležité je, aby suma vyhovovala obidvom partnerom. Či už je to prsteň z dreva, cukrovej vaty alebo prsteň s diamantom za milión dolárov, podstatné je, aby korešpondoval s hodnotami a vkusom človeka, ktorý ho bude nosiť.

Vincent, 27 rokov

Riešili ste cenu zásnubného prsteňa?

Áno, no v tom čase som bol čerstvý absolvent vysokej školy, takže môj rozpočet bol obmedzený. Mal som stanovené finančné limity.

Prečo sa podľa vás ľudia toľko zaoberajú cenou zásnubného prsteňa?

Pretože na Slovensku sa rieši status podľa materiálnych vecí.

Hovorí sa, že cena zásnubného prsteňa by mala dosahovať približne tri mesačné platy. Čo si o tom myslíte?

Nesúhlasím s tým. Myslím si, že aj keby som prsteň vystrúhal z dreva, bol by rovnako hodnotný ako prsteň za tri mesačné platy.

Koľko by mal prsteň stáť?

Podľa mňa sa primeraná suma pohybuje v rozmedzí 600 – 1000 eur.

Peter, 29 rokov

Riešili ste cenu zásnubného prsteňa? Do akej miery ste sa ňou riadili pri výbere?

Cena zásnubného prsteňa je relatívna. V prvom rade je však zásnubný prsteň symbol. Je to znak, že to s človekom, ktorého žiadam o ruku, myslím naozaj vážne a je neoddeliteľnou súčasťou mojej budúcnosti. Preto by mal mať zásnubný prsteň určitú hodnotu. Ale či finančnú, alebo symbolickú (emočnú), záleží od osobnosti a vzťahu medzi partnermi. 

Všetko cenné však niečo stojí. Aj drahý materiál a kameň istým spôsobom poukazujú na to, ako veľmi si obdarovaného človeka cením.

Prečo sa podľa vás o cene prsteňa toľko hovorí?

Z veľkej časti ide o spoločnosť a zvyklosti. Dnešná doba je však iná. Myslím si, že ľudia si začínajú uvedomovať, že väčším bohatstvom ako niekoľkotisícový prsteň je čas venovaný milovanej osobe.

Hovorí sa, že cena zásnubného prsteňa má dosahovať tri mesačné platy. Čo si o tom myslíte?

Ďalšia tradícia. Takto určená cena zásnubného prsteňa má ukázať, že muž si dokáže odoprieť a môže si dovoliť dať takýto cenný dar milovanej osobe. Poukazuje to tiež na to, že muž sa vie postarať o materiálne zabezpečenie spoločnej budúcnosti.

Ale ako som vravel, oveľa cennejší je spoločný čas.

Koľko by mal prsteň podľa vás stáť?

Pre materiálne založených ľudí bude 10 000 eur málo, pre zaľúbených snílkov bude prsteň za 15 eur až-až. Dôležitejšia ako finančná hodnota prsteňa je podľa mňa emočná hodnota žiadosti o ruku. Všetko však záleží od povahy vzťahu a očakávania osôb.

Matej, 26 rokov

Riešili ste cenu zásnubného prsteňa? 

Áno, riešil. Najskôr som sa ešte ako študent chcel buchnúť po vrecku a kúpiť drahý prsteň, ale budúca manželka ma upozorňovala, aby som naň nemíňal veľa peňazí. Tiež mi opísala, ako by mal vyzerať. Prispôsobil som sa teda jej očakávaniam.

Prečo sa podľa vás páry tak veľmi zaoberajú cenou prsteňa?

Myslím si, že to veľmi vyplýva z rodinných zvyklostí. Rodičia totižto často tlačia na snúbencov, aby na prsteni nešetrili.

Hovorí sa, že cena zásnubného prsteňa by mala dosahovať približne tri mesačné platy. Čo si o tom myslíte?

Nerozumiem, prečo by sa výber prsteňa mal uskutočňovať podľa akejkoľvek rovnice. Každý má iné predstavy a finančné možnosti. Preto by si každý mal prsteň vyberať tak, aby boli spokojní obaja partneri.

Koľko by mal podľa vás stáť?

To presne povedať neviem, pretože ako hovorím, spokojnosť partnerov by mala byť na prvom mieste. A tá sa neodvíja od sumy, ktorú muž zaplatí za prsteň.

Na záver len dodáme jediné. Ak máte jasno v cene prsteňa, no neviete sa rozhodnúť pre konkrétny model, pozrite si nekonečnú ponuku klenotníctva Amawell. 

Alebo nás rovno navštívte v niektorej predajni. Budeme sa na vás tešiť.