Ruský, africký či dámsky patent. Poznáte všetky typy zapínania náušníc?

Ruský, africký či dámsky patent. Poznáte všetky typy zapínania náušníc?

Ruský patent

Keď sa rozhodnete pre náušnice s ruským patentom, určite ich nestratíte. Zapínanie je totiž dostatočne pevné, no zároveň vás nebude nijako omínať.

Ako náušnice s týmto zapínaním vyzerajú? Ide o systém, keď sa stĺpik náušníc zasunie do náprotivnej drážky a presne do nej zapadne.


Náušnice s ruským patentom.

Prípadne to môžu byť náušnice, pri ktorých stĺpik nezapadne do drážky, ale do malej dierky v zadnej časti náušnice.

Keďže stĺpik zostáva skrytý v ušnom lalôčiku, zapínanie pôsobí elegantne a nenápadne. Aj vďaka tomu môžete náušnice s ruským patentom zvoliť ako doplnok na večer alebo na významnú príležitosť.

Vopred vás však upozorňujeme, aby ste pri zapínaní nepoužívali hrubú silu a nepoškodili ich. Pri kvalitných modeloch sa budú náušnice ľahko otvárať aj zatvárať, takže to nebude vôbec potrebné.

Náušnice na napichovanie a šrobovanie

Jedným z najbežnejších patentov je napichovanie. Tento spôsob zapínania asi netreba zvlášť predstavovať. Ide totižto o jednoduchý systém, keď si cez ucho pretiahnete stĺpik náušnice a na druhej strane ucha naň zasuniete puzetu.


Takto vyzerajú klasické napichovacie náušnice. 

Ten niekedy býva navyše zaistený silikónovým hrotom, aby sa tak predišlo vysunutiu.

Na podobnom princípe fungujú aj šrobovacie náušnice. Rozdiel je len v tom, že cvoček musíte otáčaním zašrobovať, nie iba zatlačiť.

Ak ste čítali náš článok o detských náušniciach, možno viete, že práve šrobovacie náušnice s balónikom sú pre deti veľmi bezpečné. Vďaka ich patentu nehrozí, aby si ich dieťa samo zložilo a nebodaj si pri tom aj ublížilo.

Dámsky klasický patent

Možno ich často nosíte a pritom ani netušíte, že ide o dámsky patent. Náušnice s týmto zapínaním sa trochu podobajú na tie s ruským patentom. Aj v tomto prípade treba stĺpik náušníc pretiahnuť cez lalôčik. Ten je však viac zaoblený.

Okrem toho platí, že stĺpik nedávate do dierky alebo drážky, ale zacvaknete ho podlhovastou klipsňou, ktorá k stĺpiku dokonale zapadne.


Ukážkovým príkladom dámskeho patentu sú tieto náušnice. 

Náušnice s dámskym patentom tiež spoznáte podľa toho, že stĺpik je dosť vysoký, vďaka čomu vám budú náušnice z ucha pekne visieť.

V kombinácii s drahým kameňom alebo perlou vyzerá šperk naozaj krásne a elegantne. Napokon, presvedčí vás o tom aj tento zlatý model s pravou perlou z nášho klenotníctva.

Africký háčik

S visiacimi náušnicami ešte nekončíme a ďalej k nim pridáme tie s africkým háčikom. Pri takýchto šperkoch stačí, keď zaoblený stĺpik pretiahnete cez lalôčik. Na uchu ich budete teda mať rýchlo a jednoducho.

Pri niektorých modeloch môže byť aj silikónový cvoček, ktorý zaistí, že vám nevypadnú. No vďaka tomu, že stĺpik je dostatočne oblý a dlhý, je len málo pravdepodobné, že ich stratíte.


Africké háčiky, ktoré sa používajú aj pri bižutérii, sú dlhé a dostatočne zaoblené. 

To však neznamená, že si na náušnice nemáte dávať pozor. Ak športujete alebo sa počas dňa veľa hýbete, na takéto aktivity je namiesto afrického patentu vhodný nejaký iný.

Okrem toho vám radíme, aby ste si ich pred spaním zložili. Keďže ide o visiaci model a stĺpik je dosť dlhý, mohli by vám prekážať.

Náušnice s brizúrou

Slovo brizúra vám nič nehovorí? Nič sa nedeje. O chvíľu zistíte, čo máme na mysli.

Opäť si predstavte náušnice so zaobleným stĺpikom. Tentoraz však nesmeruje z prednej časti dozadu, ale naopak.

To znamená, že stĺpik je pevne spojený so zadnou časťou náušnice a po pretiahnutí cez ucho ho treba zasunúť do dierky, ktorá sa nachádza tesne nad ozdobnou časťou.

Typickým príkladom je tento detský model zo žltého zlata.

Stĺpik jednoducho pretiahnete cez ucho a zasuniete do dierky nad kvetinou.

Náušničky tohto typu zvyknú byť menšie, pretože ide veľakrát o detské modely. Tento patent je veľmi bezpečný, a tak dieťa nemá šancu náušnice strhnúť a stratiť ich.

Kruhový patent

V prípade kruhového patentu existujú dva samostatné spôsoby zapínania. V prvom prípade je náušnica akousi kruhovou rúrkou.

Pri takomto modeli vedie stĺpik z prednej časti a po pretiahnutí cez ucho ho musíte zasunúť do otvoru v náprotivnej strane, ktorá má taktiež rúrkový tvar.


Hoci je patent veľmi bezpečný, nasadzovanie náušníc môže byť nepraktické a zdĺhavé. Ak vám ich teda môže niekto zapnúť, radšej sa spoľahnite na pomoc.

V druhom prípade poznáme takzvaný francúzsky zámok. Ten si predstavte tak, že z prednej časti krúžku vystupuje mierne zaoblený stĺpik. Po pretiahnutí cez ucho však nezapadá do rúrky, ale do očka, ktoré sa nachádza nad ňou.


Stĺpik býva dostatočne dlhý, takže sa nemusíte báť, že z očka vykĺzne a vy svoj obľúbený šperk stratíte. 

Náušnice s klipsňou

Už samotný názov naznačuje, o čo ide. Podobne ako iné modely, aj tieto náušnice pozostávajú z prednej a zadnej časti a tiež stĺpika.

Ten smeruje spredu cez ucho až k zadnej klipsni, ktorá vyzerá ako sponka. A práve túto sponku treba zaistiť o stĺpik, aby vám šperk nevypadol.

V istých prípadoch sa môžete stretnúť aj s náušnicami, ktoré stĺpik nemajú, a tak stačí len pritlačiť klipsňu o ucho. Pevné stlačenie zaisťuje náušnicu tak, aby vám nikde nespadla.

Tieto modely však nie sú pre každého, pretože po dlhom nosení môžu na uchu omínať. Ak si ich však nasadíte len raz za čas, iste vám nebudú prekážať. 

Anglický patent 

Na záver nesmieme zabudnúť na veľmi praktické náušnice s takzvaným anglickým patentom. 

Tento systém zapínania spočíva v tom, že z prednej (ozdobnej) časti náušnice treba pretiahnuť cez ucho rovný stĺpik. 

Na druhej strane ho zasuniete do očka, ktoré sa nachádza v takmer rovnej podlhovastej spone. 

Keďže stĺpik je skrytý v lalôčiku, náušnice pôsobia veľmi elegantne, takže si ich môžete zobrať kamkoľvek, aj na významnú udalosť. 

Ak už viete, ktoré náušnice a s akým patentom sa vám páčia najviac, zavítajte do nášho online klenotníctva Amawell. V nekonečnej ponuke šperkov si vyberie každý. Aj vy.