Prečo sa nosí na ľavej ruke a koľko by mal stáť? Prečítajte si zaujímavosti o zásnubných prsteňoch

Prečo sa nosí na ľavej ruke a koľko by mal stáť? Prečítajte si zaujímavosti o zásnubných prsteňoch

Bez romantiky a kameňov

Čo vám napadne, keď spomenieme zásnubný prsteň? Pravdepodobne to bude láska, svadba či romantika. V staroveku by ste sa stretli s inými tvrdeniami.

Mužom z tohto obdobia prsteň slúžil ako potvrdenie, že si privlastnili svoju manželku. Pre ženy šperk zároveň znamenal poslušnosť voči manželovi. Zásnuby boli teda skôr formálnym aktom, romantiku by ste tu hľadali len márne.

Podobne ako význam zásnub, aj materiály, z ktorých sa prstene vyrábali, boli celkom iné. Bežne boli zo slonoviny, kostí, kremeňa, železa a bez kameňov, ako ich poznáme dnes.

Až postupom času začali ľudia nosiť aj zásnubné prstene zo zlata. Rimania dokonca mali rovno dva – jeden z lacnejšieho materiálu na doma a druhý zo zlata, ktorý nosili na verejnosti.

Diamant pre Máriu Burgundskú

Teraz poďme do roku 850, pretože vtedy pápež Mikuláš I. prvýkrát vyhlásil, že zásnubný prsteň symbolizuje zámer muža vziať si ženu za manželku. V tom čase bol najväčší záujem o zlaté zásnubné prstene.

Diamanty sa stali obľúbenými až o pár stoviek rokov neskôr. Éru ich popularity spustil rakúsky arcivojvoda Maximilián. Ten v roku 1477 požiadal o ruku Máriu Burgundskú zásnubným prsteňom, ktorý obsahoval dlhé a úzke diamanty v tvare písmena M.

Samozrejme, dnes na diamanty narazíte bežne. A nielen na tie prírodné. Stále väčšiu popularitu si získavajú diamanty vyrobené v laboratóriách.



 

Za všetko môže neexistujúca žila

Až 70 % žien nosí zásnubný prsteň na ľavej ruke. Pýtate sa, odkiaľ tento zvyk pochádza? Opäť vás zavedieme do histórie, pretože s nápadom prišli v staroveku Rimania.

Podľa ich povery od štvrtého prsta na ľavej ruke (prstenníka) vedie jedna žila až priamo k srdcu. Pravdou ale je, že takzvaná Vena Amoris vôbec neexistuje a ruky sa v anatomickej stavbe úplne zhodujú.

Nenechajte sa preto ovplyvniť žilou lásky a noste zásnubný prsteň tam, kde chcete.

Koľko by mal prsteň stáť?

Tak ako nie je dôležitá ruka, na ktorej bude žena prsteň nosiť, nezáleží ani na cene. Iste ste už počuli, že šperk by mal stáť niekoľko mesačných platov. S týmto nápadom prišla spoločnosť De Beers, ktorá sa zaoberá ťažbou a predajom diamantov.

Aby ženíchov prinútila zaplatiť za prsteň viac, hlásala, že naň treba minúť aspoň tri mesačné platy.

Štatistiky však naznačujú, že páry sa tohto hesla príliš nedržia. V Spojených štátoch amerických sa priemerná cena za zásnubný prsteň pohybuje okolo 6000 dolárov, pričom platový priemer za mesiac je 7900 dolárov. Američania priemerne zaň nedajú ani jeden plat.

Na Slovensku je priemerná mesačná mzda 1100 eur a pekný zásnubný prsteň si kúpite už od 100 eur.

Ak chce ženích za prsteň zaplatiť viac, pokojne môže. Odporúčame mu však jedno – nech vyberá taký prsteň, ktorý sa bude páčiť jemu a jeho nastávajúcej.

Dizajn je dôležitý

A keď nezáleží na cene, podľa čoho prsteň vlastne vybrať? Jednoznačne si dobre obzerajte dizajn. Podľa štatistík ho až 86 % budúcich neviest považuje za najdôležitejšie kritérium.

Muži by si mali pozorne všímať, aké prstene ich partnerky obdivujú alebo hľadajú na internete. Okrem toho im radíme pozrieť sa na prstene, ktoré už dámy majú. Aj to im bude dobrou pomôckou pri hľadaní toho pravého zásnubného prsteňa.


Samozrejme, ak môžu poradiť kamarátky, treba ich požiadať o pomoc. Menej prekvapivým, ale zato istým riešením je, ak sa na prsteň muž spýta rovno nevesty. Dokonca sa nemusíte obávať ani spoločného vyberania, robí to tak stále viac párov.

V prípade, že výber nebude premyslený, muž riskuje nespokojnosť nevesty. Veď nakoniec, už teraz viac ako polovica žien tvrdí, že sa im ich zásnubný prsteň nepáči.

Obľúbené kovy a diamanty

Dajme tomu, že muž ide kupovať prsteň bez nevesty. V takom prípade sa môže hneď upriamiť na šperky z bieleho zlata. Tento kov patrí pri zásnubných prsteňoch k najobľúbenejším.

Čo sa týka diamantov, ženám sa najviac páčia klasické okrúhle brilianty alebo výbrusy do tvaru princess (vyzerajú ako štvorec). Veľkosť diamantov si ženy starostlivo vyberajú. Preto by mali muži zvážiť, či neveste dajú výrazný kameň alebo menší a minimalistickejší.



Populárne nakupovanie online

Časy, keď si ženích musel ísť obzerať prstene len do kamenného klenotníctva, sú dávno preč. Až 60 % párov uvádza, že prieskum si robia na internete. Tento spôsob im vyhovuje z viacerých dôvodov.

Môžu si hľadať prstene z nekonečnej ponuky a tak dlho, ako sami chcú. Keď sa im nejaký zapáči, jednoducho si uložia odkaz a majú ho stále poruke. Prípadne môžu natrafiť na pekný dizajn a podľa neho si nechať urobiť prsteň na zákazku.

Predajcovia nakupovanie online budúcim manželom dosť uľahčujú. U nás v Amawell napríklad doručujeme šperky zadarmo a ak náhodou prsteň nesadne, sú tu viaceré možnosti.

Buď si ho pár nechá upraviť u nášho zlatníka, vymení ho za iný, alebo nám ho vráti do 14 dní bez uvedenia dôvodu.

Ak sa niekto obáva, či je diamant pravý, o skutočnej hodnote ho presvedčí certifikát, ktorý prikladáme k objednávke.

Rozdiel medzi zásnubným a snubným prsteňom

Určite sa stretli s pojmami zásnubný a snubný prsteň. Vedeli ste však, že nejde o jeden a ten istý šperk?

Zásnubný prsteň je ten, ktorým muž požiada ženu o ruku. Často ho zdobí jeden alebo viacero vzácnych kameňov.

Snubný prsteň si partneri dávajú až v svadobný deň a potvrdzujú ním manželský zväzok. V našich končinách snubný prsteň spoznáte aj pod názvom obrúčka.



Dizajn je oproti zásnubnému prsteňu iný v tom, že pri ženskom variante bývajú kamienky vsadené priamo do kovu a nie sú také výrazné. Minimalistické je aj gravírovanie na vnútornom obvode. Tam si manželia nechávajú vyryť dátum svadby alebo mená.

Veľakrát sa pri obrúčkach stretnete s jednoduchým hladkým dizajnom bez ozdôb.

Tak či onak, snubné prstene sa musia páčiť hlavne neveste a ženíchovi. To v klenotníctve Amawell považujeme za najdôležitejšie kritérium pri ich výbere.