Porovnávame prírodné a laboratórne diamanty. Ktoré z nich si vybrať?

Porovnávame prírodné a laboratórne diamanty. Ktoré z nich si vybrať?

K zásnubným prsteňom nepochybne patrí diamant. Ťažko by ste hľadali muža, ktorý by nechcel snúbenici dopriať čo najväčší drahokam.

No čím je diamant väčší, tým sa zvyšuje aj jeho cena. Môžete si teda kúpiť prsteň s veľkým, pravým diamantom, ktorý vás nebude stáť tisícky eur? Samozrejme.

Riešením sú diamanty vyrábané v laboratóriu. A nie, nemyslíme tým zirkóny či moissanity. Ide o pravé kamene, ktoré sa dajú vyrobiť v priebehu pár dní a za zlomok ceny.

Vlastnosti na nerozoznanie

Hoci na trhu vo väčšine prípadov stále narazíte na prstene s prírodnými diamantmi, čoraz častejšie budete mať na výber i tie, ktoré pochádzajú z laboratórií.

Možno ste si doteraz mysleli, že ide len o falzifikáty, ktoré sa na diamant len podobajú, no ani zďaleka nedosahujú také vlastnosti, aké majú tie prírodné.

Opak je však pravdou. Laboratórne diamanty sú fyzikálnou aj chemickou štruktúrou totožné s ich dvojčatami spod zeme.

Najzásadnejší rozdiel je, že klasický diamant sa pod povrchom zeme tvoril niekoľko miliónov rokov pod obrovským tlakom a teplotou, zatiaľ čo výroba toho laboratórneho zaberie asi dva týždne.

Trvanie výroby záleží od konkrétneho postupu. Laboranti môžu použiť metódu vysokej teploty a tlaku – tak, ako vznikajú aj diamanty v prírode. Alebo ich vyrobia pomocou chemického vylučovania plynnej fázy, keď do špeciálnej komory vložia malý štvorec takzvaného „diamantového semienka”.

Tenké diamantové štvorčeky v špeciálnej komore a atmosfére z plazmy s vysokou teplotou po krátkom čase začnú rásť, čím vytvoria diamantovú kocku. Tú následne lasermi opracujú do požadovaného výbrusu.

Okrem času a ceny je medzi dvoma diamantmi ešte jeden drobný rozdiel. Tie prírodné ľudia ťažia z hĺbky zeme, kde by ste okrem uhlíka našli aj iné látky. Preto aj v týchto najpevnejších kryštáloch nájdeme najmä stopové prvky dusíka.

No keďže laboratórne „rastú” z tých najčistejších diamantových semienok z čistého uhlíka, aj výsledný drahokam nemá žiadne iné prímesi. Len vďaka tomuto rozdielu dokážu skúsení zlatníci určiť, či ide o kameň z prírody alebo z laboratória.

Sú lacnejšie a ekologickejšie

Aj keď je laboratórny diamant totožný s tým, aký nájdeme v prírode, ich cena zostáva v priemere o 30 až 40 % nižšia. Prečo?

Jeden z dôvodov je, že nie sú také vzácne. Prírodných diamantov je totiž obmedzené množstvo, ktoré sa tak rýchlo neobnoví. Ich tvorba by pod zemou trvala minimálne tri miliardy rokov.

Ďalším dôvodom nižšej cenovky je fakt, že v porovnaní s ich prírodnými dvojníkmi s nimi ľudia obchodujú len posledné roky. Ich investičná hodnota preto nie je až taká atraktívna.

Navyše, zvoliť prsteň s laboratórnym diamantom odporúčame vtedy, ak vám záleží na minimálnom dopade na životné prostredie a vyhýbate sa veciam, ktorých výrobu či ťažbu 

sprevádzajú náročné podmienky.

Samozrejme, aj v laboratóriu spotrebujú výrobné komory na jeden diamant toľko energie, že by vystačila celej domácnosti na mesiac. No stále je to len tretina energie oproti množstvu, ktoré spotrebujú diamantové bane.

Nehovoriac o dávnejších sociálnych problémoch spojených s ťažbou. Tie už však reguluje Kimberleyský proces a vďaka nemu je pôvod prírodných diamantov ľahšie dohľadateľný.

Základom je dôveryhodný certifikát

Keď chcete snúbenici darovať prsteň s pravým prírodným diamantom, vyberajte si tie s renomovaným certifikátom pôvodu, ako je napríklad GIA alebo HRD.

A čo tie laboratórne? Aj pri nich sa môžete spoľahnúť na certifikáty. Hoci sú tieto diamanty v posledných rokoch dostupnejšie, najznámejšie GIA certifikáty pri nich nájdete len zriedka.

Overenie pôvodu väčšinou poskytuje Medzinárodný gemologický inštitút, teda IGI. Na ich certifikáte uvádzajú rovnaké parametre ako pri tých prírodných, čiže výbrus, farbu, čistotu a hmotnosť v karátoch.

Ktorý diamant si teda vybrať? Záleží na vašej preferencii. Laboratórny diamant voľným okom od toho prírodného nemáte šancu rozoznať, keďže je ich zloženie a štruktúra totožná. Zavážiť môže jeho nižšia cena a „bezproblémový” pôvod.

Ak však hľadáte skutočne špeciálny kúsok, ktorý má aj investičnú hodnotu a neváhate si zaň priplatiť, odporúčame zvoliť prsteň s prírodným diamantom.

Vaša priateľka tiež isto viac ocení, keď jej na ruku nasadíte vzácny kúsok, ktorý príroda tvorila miliardy rokov.

Veríme, že práve aj v nekonečnej ponuke klenotníctva Amawell nájdete kúsok, ktorý vám padne do oka. A to za rozumnú cenu a s dôveryhodným certifikátom pôvodu.