Naozaj je to diamantový prsteň? Pozrite sa, aké všelijaké výbrusy tohto kameňa existujú

Naozaj je to diamantový prsteň? Pozrite sa, aké všelijaké výbrusy tohto kameňa existujú

Bagetový výbrus

Neláka vás klasický okrúhly briliant a hľadáte skôr niečo nevšedné? Prsteň s diamantom v bagetovom výbruse môže byť tým pravým. Tento šperk pôsobí viac seriózne a formálne, a to najmä vďaka svojmu hranatému tvaru.

Kameň však nevyzerá ako štvorec, ale ako súmerný obdĺžnik so stranami obvykle v pomere 5:1.


Diamantový prsteň z bieleho zlata s bagetovým výbrusom. Cena. 820,00 eur

No a zatiaľ čo tradičnejšie výbrusy tvorí 20 a viac faziet (skosených hrán na povrchu, pozn.), pri bagete je to len 14.

Pri pohľade na typický bagetový diamantový prsteň si všimnete i to, že kameň nemusí byť osamotený.

Sem-tam zlatníci k väčšiemu diamantu pridajú aj ďalšie po stranách alebo uložia niekoľko bagetových diamantov po obvode obrúčky.

Markíza

Čo vidíte, keď sa pozriete na tento prsteň?




Briliantový prsteň z bieleho zlata. Cena: 1110,00 eur 

Iste vám napadne, že ide o obyčajnú elipsu s hranatými zakončeniami. Kráľ Ľudovít XV. však pri pohľade na takýto prsteň videl niečo celkom iné.

Tento výbrus je totižto jeho nápadom, pretože on nariadil klenotníkom, aby sa rezy diamantu podobali perám jeho milenky, známej markízy Madame Pompadour.

Markízový diamant uvítajú najmä dámy, ktoré chcú šperkom predĺžiť a zoštíhliť prsty. Prstienok tohto tvaru má zvyčajne 58 faziet a občas ho objavíte v kombinácii s rovnakými kamienkami po stranách.

Smaragd

Podobne ako markíza, aj smaragdový diamant má 58 faziet. A čím viac faziet, tým krajšie odlesky. Takýmto prsteňom potešíte nejednu milovníčku výrazných a lesknúcich sa šperkov, to nám verte.

Späť však k jeho tvaru. Pri pohľade zblízka si môžete všimnúť, že smaragdový výbrus má rohy vytvarované priečne. A práve aj tým sa viditeľne líši od bagety, ktorá má rohy vybrúsené do ostrých hrán.

V porovnaní s bagetou býva smaragd širší a kratší a takisto sa vyrába vo vyšších karátových hmotnostiach.

Hruška

Čo vznikne spojením klasického briliantu a markízy? Takýto nádherný výbrus v tvare slzy, ktorý si vyslúžil pomenovanie hruška.

Nádherná silueta pôsobí elegantne, žensky a jemne, vďaka čomu si dokáže získať pozornosť mnohých obdivovateľov.


Briliantový prsteň z bieleho zlata s diamantom v tvare hrušky. Cena: 840,00 eur 

Preto ak hľadáte pre snúbenicu prsteň, ktorý nebude ako každý druhý, diamant v tvare hrušky je stávkou na istotu. Navyše, slzička má podobnú štruktúru ako briliant, a tak vás už na prvý pohľad dostane svojím žiarivým leskom.

Bežne ho dámy nosia s hrotom smerujúcim k ruke, no ako si ho nasadí vaša polovička, to zostáva len a len na nej.

Srdce

Od elegancie k pravej romantike. Veď ktorú ženu by nepotešil zásnubný prsteň s diamantom v tvare srdca? Dokonca by mala istotu, že dostala skutočnú vzácnosť, pretože diamantové zásnubné prstene so srdcom sú veľmi ojedinelým a vzácnym šperkom.


Keď sa však rozhodnete takýto prsteň snúbenici venovať, hľadajte kameň, ktorý bude mať šírku a dĺžku ideálne v pomere 1:1. Pri takomto rozložení strán tvar srdca vynikne najviac.

Asscher 

A máme tu opäť ďalší súmernejší výbrus, a to konkrétne asscher. Diamant spoznáte podľa štvorcového tvaru.


Na rozdiel od výbrusu princess, ktorý má takisto tvar štvorca, asscher je v rohoch skosený, takže vyzerá takmer ako osemuholník.

Navyše, jeho typickou črtou sú stupňovité fazety, ktoré kamienok ťahajú do výšky.

Princess

Keď sa zadívate na štvorcový diamant vo výbruse princess, hneď vám bude jasné, ako sa líši od asscheru. Keďže má strany skosené, navrchu sa črtá akási hviezdica rozptýlená do všetkých rohov.


Diamantový prsteň z kombinovaného zlata s kameňom v tvare princess. Cena: 340,00 eur 

Kamienok máva zvyčajne 57 alebo 76 faziet a práve vďaka takémuto usporiadaniu prináša nevídaný lesk a žiaru. Nemožno sa teda diviť, že po briliantovom tvare ide o druhý najobľúbenejší diamantový výbrus.

Ovál

Nie príliš výrazný, no ani celkom jednoduchý. Aj takto by sa dal v skratke opísať prsteň s diamantom v tvare oválu. Síce patrí k obľúbeným, no nemá ho len tak hocikto.


Zásnubný prsteň z bieleho zlata s oválnym diamantom. Cena: 720,00 eur

Navyše, ide aj o výhodnú kúpu. Ak má totižto ovál a briliant rovnakú karátovú hmotnosť, ovál vďaka svojmu tvaru pôsobí väčšie a výraznejšie. Čiže navodí dojem honosnosti a luxusu.

A ak má dáma štíhle a dlhé prsty, šperk tieto pekné črty ešte zvýrazní. Skvelé, čo poviete?

Vankúšik

Do zoznamu nevšedných diamantových výbrusov pridávame aj ten vankúšový. Napohľad sa môže zdať úplne všedný, ale jeho oblé hrany ho robia výnimočným.


Preto ak chcete budúcu manželku prekvapiť niečím nevídaným, zásnubný prsteň s diamantom v tvare vankúšika vám môžeme len odporúčať.

Jeho unikátny vzhľad dopĺňa dokonalý lesk, pričom diamant skvelo odráža biele aj farebné svetlo.

Z praktických vlastností netreba zabúdať na to, že oblé hrany zvyšujú jeho odolnosť a oproti klasickému briliantu je cenovo výhodnejší.

Radiant

Zdá sa vám, že takýto prsteň sme vám už ukazovali? Áno, radiant sa náramne podobá na smaragd aj asscher. Nejde však o jeden a ten istý výbrus.


Radiant patrí k najnovším tvarom, rezač diamantov Henry Grossbard ho navrhol "len" pred 30 rokmi. Jeho zámerom bolo skombinovať smaragdové rohy s fazetami briliantu. A tak vznikol radiant.

Tento diamant patrí k najoslnivejším vôbec. A niet sa čomu diviť, pretože jeho povrch tvorí až 70 faziet.

Triliant

K mladým, no o to zaujímavejším diamantovým výbrusom patrí aj triliant. O aký tvar konkrétne ide? V klenotníctve hľadajte nevšedný trojuholníkový kamienok s mäkkými hranatými špičkami.


Zvyčajne má okolo 44 až 50 faziet, ktoré mu dodávajú akurátny lesk. A to nielen na diamantových zásnubných prsteňoch, ale aj na náušniciach či príveskoch.

Briliant

Na záver najpopulárnejšia klasika – diamant v okrúhlom tvare, ktorý je známy aj ako briliant. 

Až dve tretiny neviest siahajú práve po tomto výbruse. Prečo? Briliantový prsteň je nadčasový, elegantný a s 58 fazetami vytvára najkrajší lesk.

Ak si aj vy hľadáte práve takýto zásnubný prsteň, prejdite do online klenotníctva Amawell. V nekonečnej ponuke ich je toľko, že nebudete vedieť, ktorý si skôr vybrať.