Namiesto leta očarujúca zima: Nevesty nám prezradili, prečo si pre svadbu zvolili toto ročné obdobie

Namiesto leta očarujúca zima: Nevesty nám prezradili, prečo si pre svadbu zvolili toto ročné obdobie

Tatiana a Matúš z Levíc

Vonku nie je chladno, no ani nepríjemne horúco. Takto nejako si predstavovala Tatiana ideálne počasie v deň svojej svadby. Najprv boli plány také, že bude niekedy na jar a celkom na začiatku to mala byť svadba pod holým nebom.

Mladý pár sa však rozhodol inak. „S Matúšom sme sa zhodli, že by sme predsa chceli svadbu v kostole. Zimný termín stále nebol v pláne, ale ako sme pozerali na opatrenia, povedali sme si, že vo februári to už bude určite všetko v poriadku (vtedy sme nevedeli, ako sa mýlime).

Nakoniec sme vybrali termín 26. 2. 2022 a čím ďalej, tým viac sa mi tento dátum zdal neskutočne krásny a magický, ľahko zapamätateľný a netradičný. Ale boli to najmä fotky neviest v snehu, ktoré ma uchvátili a po ktorých odvtedy neskutočne túžim," prezrádza Tatiana. S Matúšom sa zasnúbili len nedávno – presne na Štedrý večer.

A čo na netradičný termín povedali príbuzní? „Reagovali veľmi dobre, všetkým sa páčil taký „magickejší" dátum s toľkými dvojkami. A nám sa tiež veľmi páči, ladí nám aj s dátumom zásnub."

Samozrejme, zimná svadba nie je len o nevšednej atmosfére, ale aj o vybavovaní praktických záležitostiach. Veď napokon vonku je stále chladno. Preto sme sa Tatiany pýtali, s čím mimoriadnym musela počítať.

Riešili sme len chlad v kostole a že krásne oblečenie svadobčanov nebude vidieť. Ja už kožúšok mám, ale na fotkách pôjde, samozrejme, dole. Okrem toho sa gratulácie premiestnia zvonku do priestorov kostola. Inak nič špeciálne, moje vysnívané šaty mali beztak dlhé rukávy, takže to som ich nemusela prispôsobovať," vysvetľuje nám budúca nevesta.

S koláčmi tiež nebude žiadny problém, netreba extra priestor. Stačí, keď ich dáte na balkón a máte o ne postarané.

Jedinými starosťami, nad ktorými Tatiana a Matúš rozmýšľajú, sú aktuálne pandemické pravidlá a to, aby nebola svadobčanom príliš zima.

Ako ale znova pripomína, veľmi sa tešia na fotky v snehu. Zvlášť preto im prajeme, aby sa svadba vydarila a scenéria bola presne podľa predstáv.

Daniela a Jozef zo Zvolena

Pre zimu sme sa rozhodli, pretože milujem zimu, sneh a páčila sa mi predstava tej atmosféry. Bonusom bolo, že sme nemuseli čakať na termín rok, ako som počula u mnohých párov, ktoré mali svadbu v lete," začína rozprávať Daniela.

Chápem, že každý máme svoje predstavy, ale podľa mňa je svadba v zime oveľa krajšia. Má svoje čaro, skôr sa zotmieva, svietia hviezdy a to sa mi zdá veľmi romantické. Chladný vzduch zas nabáda k pritúleniu. A ak vám vyjde sneh, je to úplne dokonalé."

Popri tom však Danka vníma výhodu aj v tom, že všetky služby, ktoré potrebujete, vybavíte kedykoľvek počas roka. Inak povedané, nič vás neobmedzuje a leto neprináša žiadnu extra výhodu. Snáď okrem toho, že svadobčanom je o niečo teplejšie.

Daniela a Jozef počas svojej svadby. Zdroj: osobný archív 

Podobne ako Tatiana, aj Dankine obavy súviseli najmä s chladom. „Mala som problém zohnať vrchnú vrstvu na šaty, ale keďže sa mi žiadna nepáčila, nakoniec som ju ani nemala."

Nanešťastie, Danke sa nenaplnila ani predstava o zasneženej scenérii. Deň pred svadbou síce snežilo, ale zrazu bolo počasie celkom iné. „Celú noc pršalo a v deň našej svadby bolo neobvykle teplo už od rána, takže nakoniec naozaj nebolo zo snehu nič. Museli sme presunúť aj fotky."

Ako však dodáva, so svadobčanmi si zimnú atmosféru vytvorili aj bez toho všetkého a patrične si ju aj užili. Ich výnimočný deň si navyše spríjemnili koledami, a to sa len tak na hocijakej svadbe nevidí.

Beáta a Adrián z Veľkého Krtíša

Na svadbe Beáty a Adriána bolo niečo veľmi nevšedné. Ale kým vám to prezradíme, začnime po poriadku. A to zásnubami.

Manžel ma po siedmich rokoch požiadal na Vianoce o ruku. Darček bol vo veľkej krabici a tá najmenšia bola medzi mnohými papiermi. Našla som ju ako poslednú. Keď som ju rozbalila, našla som v nej diamantový prsteň," upresňuje Beáta to, kedy začali pomýšľať na svadbu.

Adrián krátko nato prišiel aj k budúcim svokrovcom, aby aj ich požiadal o Beátinu ruku. Keďže rodičia oboch budúcich manželov mali svadby v októbri, aj oni sa rozhodli pre tento mesiac.


Beáta a Adrián počas ich svadby. Zdroj: osobný archív 

Problém ale nastal v tom, že súrodenci mladomanželov nemohli pricestovať zo zahraničia. A tak prišiel nevšedný nápad nevestinej sestry. Čo takto usporiadať svadbu na Silvestra?

Termín vychádzal na sobotu a bolo by to výnimočné. Bola som prekvapená, no hneď som súhlasila. A rovnako aj manžel zostal prekvapený, ale tiež napokon pristal. Navyše, do príprav sa mohla zapojiť aj rodina, ktorá by prišla zo zahraničia na dlhší čas domov."

A čo na to celé povedali svadobčania? „Boli nadšení a veľmi sa tešili, že sme sa im v podstate postarali o silvestrovský program. Aspoň nemuseli nič riešiť a lámať si hlavu, kde budú."

Beáta nám tiež prezradila, že vzhľadom na nevšedný dátum museli všetky záležitosti rezervovať už do februára. Od fotografa cez sálu, čašníkov a pekárku až po výzdobu. Zaujímavým zistením pre nás bolo to, že svadba na Silvestra ich vyšla viac.

Každému sme museli dat zálohu a za nezvyčajný dátum nám dali 100 % prirážku, pretože oni na toho Silvestra v podstate museli pracovať. Čiže sme im zaplatili za ich prácu vo sviatok," upresňuje Beáta.

Dátum je spolu so službami rezervovaný a svadobčania sa tešia. Ale nedalo nám nespýtať sa aj na ďalšiu dôležitú záležitosť – počasie.

Počasie nám vyšlo úžasne. Pár dní pred svadbou trochu posnežilo a našťastie sa sneh neroztopil. Svietilo slniečko a mrzlo tak akurát, naozaj super. Žiadny dážď, blato ani zatiahnutá obloha."


Zdroj: osobný archív 

Jednoducho idyla. A ako pripomína Beáta, chládok im uľahčil prácu s koláčmi a tortami, v sále nebolo dusno a ani alkohol hneď nestúpol tak do hlavy.

Samozrejme, na svadbe nezabudli ani na to, že sa oslavuje prelom rokov. Preto dali vykrúcanku na 23:00, aby si mohli o polnoci pripiť a pozrieť ohňostroj.

Napokon s humorom dodáva, že práve vďaka tomuto nápadu manžel na dátum nikdy nezabúda. Dva roky po svadbe navyše pribudol aj ďalší dôvod na oslavu. Beáte a Adriánovi sa narodil syn a v duchu prvotnej myšlienky ho pokrstili opäť na Silvestra.