Krása diamantového prsteňa je ukrytá v spôsobe brúsenia diamantov

Krása diamantového prsteňa je ukrytá v spôsobe brúsenia diamantov

Dlhá cesta diamantu na zásnubnom prsteni

Diamant ako nerast sa v šperkárskom priemysle ďalej brúsi do podoby briliantu. Kým sa z vyťaženého diamantu stane skutočný skvost na zlatom zásnubnom prsteni, manželskej obrúčke alebo inom šperku, prejde si nesmierne dlhú cestu.

Celý proces zahŕňa plánovanie brúsenia, štiepanie, leštenie a finálnu kontrolu, čo zaberie niekoľko hodín až niekoľko mesiacov. Kvôli čo najmenšiemu odpadu sa používa kombinácia mechanického a ručného brúsenia diamantov.

Vedeli ste, že ručné brúsenie diamantov patrí k posledným skutočným umeleckým remeslám a po stáročia sa mení iba minimálne? Je jasné, prečo sú ručne brúsené diamanty omnoho drahšie ako brúsené strojom. Základom je profesionalita a intuícia brúsiča.

Koľko tvarov brúsenia diamantov poznáte?

Vo svete diamantových šperkov je zaužívaná fráza “The 4Cs of diamond”. Predstavuje najdôležitejšie vlastnosti diamantov - typ brúsenia, farbu, čistotu a hodnotu v karátoch. Je to medzinárodná reč diamantov, ktorá hovorí o ich relatívnej vzácnosti a hodnote.

Váš žiarivý kameň na zásnubnom prsteni môže mať milión odleskov a vytvárať krásne svetelné efekty podľa spôsobu jeho brúsenia. Spôsob brúsenia diamantov nie je len o tvare. Je to súhra symetrie, proporcií, lesku, tvaru, krásy a celkovom vzhľade diamantu vo vašom diamantovom prsteni.

Aktuálne poznáme 12 typov brúsenia diamantových kameňov. Predstavme si tie najčastejšie, a to okrúhly (round brilliant), princezná (princess) a smaragd (emerald).

3 najčastejšie spôsoby brúsenia diamantov

  1. okrúhly briliant (round briliant)

Má 58 uhlových faziet (vybrúsených plôšok), ktoré krásne odrážajú biele svetlo a zdôrazňujú lesk briliantu s najmenšou stratou karátovej hmotnosti.

  1. princezná (princess)

Štvorcový tvar s rovnými stranami, ktorý vytvára efekt rozptýlenia bieleho svetla do farieb dúhy. Patrí k najobľúbenejším tvarom pre zásnubné diamantové prstene.

  1. smaragd (emerald)

Predĺžený a obdĺžnikový tvar diamantu, ktorý zaujme dokonalou súhrou svetlých a tmavých plôšok s efektom zrkadlenia. Dlhé línie a dramatické odlesky mu dávajú nádych elegancie. Vďaka tvaru pôsobia väčšie ako iné diamanty s rovnakou karátovou hmotnosťou a s inými tvarmi.

Zlaté diamantové prstene sú klasikou, ktorá pretrvá roky. Vybrať pre vašu polovičku zlatý diamantový prsteň k zásnubám, k svadbe či pri inej významnej príležitosti je vždy vynikajúci nápad a naplnenie (skrytej) túžby.

Množstvo variant a prevedení zlatých diamantových prsteňov môže byť mätúci, s radosťou vám pri výbere pomôžeme.

Obrázky: wikipedia.com