Kedy dať prepichnúť uši? Aký materiál sa hodí? Odpovedáme na najčastejšie otázky o náušniciach pre bábätko

Kedy dať prepichnúť uši? Aký materiál sa hodí? Odpovedáme na najčastejšie otázky o náušniciach pre bábätko

Kedy je vhodný vek na prepichnutie uší?

Medzi rodičmi ani odborníkmi na túto otázku nepanuje jednoznačná zhoda. Mnoho mamičiek sa rozhodne nechať prepichnúť svojmu dieťatku uši už v pôrodnici, kde tento úkon vykonáva kvalifikovaná zdravotná sestra. Tá má dosť praxe a vie, ako to urobiť bezbolestne.

Odborníci sa ale skôr prikláňajú k názoru, že prepichovanie uší by sa malo robiť až po hexavakcíne, ktorou sa dieťa očkuje v treťom či štvrtom mesiaci života. 

Nehrozí mu tak nebezpečenstvo tetanu a posilnená imunita dieťaťa by lepšie zvládla prípadnú infekciu.
Niektorí rodičia však zastávajú názor, že prepichovanie uší je príliš traumatizujúci zážitok. Preto sú odhodlaní počkať až do veku, keď sa dievčatko samo rozhodne, či chce nosiť náušnice.

Pediater alebo štúdio?

Prepichovaniu uší sa okrem pôrodníc venujú aj detskí lekári. Odporúčame osloviť najprv ich. Máte tak istotu vysoko sterilného prostredia a profesionálneho prístupu.

Čoraz populárnejšie sú aj kozmetické salóny či tetovacie a piercingové štúdiá. Pri ich výbere však dbajte na čistotu prostredia a serióznosť. 

Pred návštevou si prostredníctvom internetu overte, aké majú od klientov hodnotenie, a nebojte sa ani priamo na mieste opýtať, ako bude celý zákrok vyzerať.

V žiadnom prípade prepichovanie neprenechávajte neodborníkom, ktorí majú cvik iba vďaka tomu, že prepichovali uši svojím známym. Rovnako to neskúšajte ani vy sami.

Prepichnúť alebo nastreliť?

Rozdiely sú aj v tom, či sa ušká prepichnú alebo sa náušničky nastrelia. S prepichovaním ušiek sa stretávame najmä v pôrodnici či u lekára. 

Pri starších deťoch však môže byť vhodné nechať si náušnice do ušiek nastreliť. 

Táto metóda je rýchlejšia a menej bolestivá. Zároveň sa nastrelené ušká lepšie hoja. Nastreľovanie však väčšinou detský lekár nevykonáva.

Z akého materiálu by náušnice mali byť?

Dôležité je, aby ste nesiahli po lacných napodobeninách, ktoré môžu vyvolať alergickú reakciu, hnisanie ušiek a iné zdravotné komplikácie. 

Detské náušnice zo 14-karátového zlata s topásmi. Cena: 98 eur

Vhodnými materiálmi sú napríklad chirurgická oceľ, ktorá je antialergická, ale aj zlato, ktoré vám odporúčame si zaobstarať v klenotníctve. Vďaka tomu máte istotu, že ide naozaj o kvalitný šperk. 

Odporúčame zvoliť si minimálne 14- alebo až 18-karátové zlato. Alergia na tento vzácny kov je vskutku ojedinelá a vo všeobecnosti ju človek veľmi dobre znáša. 

Čo sa týka zlata, odporúča sa skôr žlté, v bielom sa môžu nachádzať prímesy ako nikel, ktorý je kontaktným alergénom. Či šperk z bieleho zlata podobnú prímes obsahuje, si overte priamo u klenotníka.

Aká je ideálna veľkosť? 

Pre bábätká sú vhodnejšie drobné náušnice, ktoré sa nezachytia do perinky alebo si ich vaša dcérka nebude ťahať dole z ušiek.

Štandardná veľkosť u novorodencov sa pohybuje okolo troch až štyroch milimetrov a dojčatám budú sedieť náušnice s veľkosťou osem milimetrov.

Pri výbere si určite nechajte odborne poradiť od personálu priamo v zlatníctve. Poradia vám správnu veľkosť aj materiál vzhľadom na vek dieťaťa.

Ktorý typ zapínania zvoliť? 

Pri detských náušniciach máte na výber niekoľko základných. Všeobecne sa za najbezpečnejšie považujú šrobovacie náušničky s balónikom, pretože dieťatko by ich len ťažko odskrutkovalo. 

K bezpečným a veľmi pekným patria napríklad malé krúžky s takzvaným ruským zapínaním, ktoré zapadne do náprotivnej polovice krúžku.

Prípadne sa môžete poobzerať po visiacich náušniciach s brizurou (zapínanie v prednej časti náušníc). Tie sú takisto pohodlné a bezpečné, pretože dieťatko si ich nemá ako dať dole. 

Navyše, ak si vyberiete náušnice s týmto zapínaním v klenotníctve Amawell, skúsený zlatník vám ich uzamkne poistkou, ktorá zabraňuje strate.  

V prípade visiacich aj krúžkových náušníc však buďte obozretnejší, pretože to, či dieťatku sadnú, závisí od veľkosti uška a miesta, kde ho má prepichnuté.