Kam až siaha história zlatých prsteňov a prečo sú stále také obľúbené?

Kam až siaha história zlatých prsteňov a prečo sú stále také obľúbené?

Zlaté prstene sa objavili na scéne až o niečo neskôr, pričom prvé zmienky o ich výrobe a nosení možno nájsť v najstarších zaznamenaných civilizáciách.


S vývojom ľudstva sa vyvíjajú aj šperky

 

Ako ľudia sa neustále vyvíjame a objavujeme stále nové možnosti vo všetkých životných oblastiach a ani šperky nie sú v tomto ohľade žiadnou výnimkou. Prvé prstene boli vytvorené z jednoduchých a dostupných prírodných materiálov, ako sú rastliny či kamene. S rozvojom ľudskej civilizácie a remesiel sa postupne zdokonaľovalo aj toto umenie a počas jednotlivých historických období vyjadrovali prstene rôzne spoločenské postavenia svojich nositeľov, príslušnosť k vysokým triedam alebo status otroka či vlastníctvo muža nad obdarovanou ženou a mnohé ďalšie.

 

História zlatých prsteňov siaha až do starovekého Egypta

 

Z dostupných historických análov možno odhadovať, že zlato sa stalo najpoužívanejším materiálom na výrobu šperkov už v starovekom Egypte. Zlaté prstene a šperky v tejto dobe symbolizovali večnosť a preto ich smeli nosiť len faraóni a ich ženy. Neskôr sa nosenie zlatých prsteňov rozšírilo aj medzi ďalších vysokopostavených hodnostárov a ich spoločnou charakteristikou bola najmä symbolika bohatstva jeho nositeľa.

 

Prečo nás zlaté prstene stále priťahujú?

 

V súčasnosti sa nosenie zlatých prsteňov a šperkov rozšírilo masovo a je oveľa dostupnejšie pre široký okruh ľudí. Vo väčšine prípadov však už ľudia nenosia šperky preto, aby ukázali iným svoj spoločenský status, ani aby takto dokazovali, že im iný človek patrí. Naša spoločnosť sa vyvíja smerom k pochopeniu toho, že každý z nás je rovnocenný a v našom živote sú dôležité hodnoty, ako je láska, pochopenie, úcta, rešpekt, súcit, vzájomná pomoc a ďalšie pozitívne atribúty.

 

Hodnota a čistota zlata

 

Hodnota zlata sa meria vo váhovej jednotke zvaná troy unca (ozt), ktorá sa rovná približne 31,1035 gramov. Zlato sa tiež hodnotí podľa čistoty, ktorá sa vyjadruje v karátoch (K). Čisté zlato má 24 karátov (24K) a je veľmi mäkké, preto sa zvyčajne leguje s inými kovmi, ako sú striebro, meď, zinok alebo nikel, aby bolo silnejšie a odolnejšie voči opotrebeniu.

 

Zlaté prstene sú často vyrobené z 10K, 14K, 18K alebo 22K zlata. Pomer zlata a iných kovov v prsteňoch závisí od karátového obsahu zlata. Tu je približný pomer zlata a iných kovov v zlatých prsteňoch:

 

  • 10K zlato: 41,7% zlata a 58,3% iných kovov
  • 14K zlato: 58,5% zlata a 41,5% iných kovov
  • 18K zlato: 75,0% zlata a 25,0% iných kovov
  • 22K zlato: 91,7% zlata a 8,3% iných kovov

 

Čím vyšší je karátový obsah zlata, tým vyššia je hodnota a čistota zlata v zlatom prsteni. Výber správnej karátovej hodnoty závisí od preferencií a rozpočtu zákazníka, ako aj od požiadaviek na odolnosť a vzhľad šperku.

 

Zlato má množstvo skvelých vlastností a má na ľudský organizmus mnohé pozitívne účinky. Jeho dizajn nás odjakživa priťahoval a v kombinácii s kruhom, ktorý symbolizuje večnosť bez začiatku a konca nám pripomína, že všetko sa deje v cykloch, kde je začiatkom koncom a koniec začiatkom a že z každého kruhu si možno zvoliť cestu do všetkých strán.