Hádky medzi partnermi môžu byť prospešné: Toto sú overené spôsoby, ako sa rešpektovať aj pri výmene názorov

Hádky medzi partnermi môžu byť prospešné: Toto sú overené spôsoby, ako sa rešpektovať aj pri výmene názorov

Bez ohľadu na to, ako dobre sa s partnerom poznáte a ako si rozumiete, vždy budete dve odlišné osoby s rozdielnym pohľadom na svet. Skrátka vnímate svet odlišným spôsobom a niekedy sa stane, že sa na niektoré situácie pozeráte inak ako váš partner. 

To je, samozrejme, úplne prirodzená záležitosť a nie je na tom nič zlé. Podľa psychologičky Deborah Grodyovej je to dokonca pozitívne. 

Na základe jej dlhoročných skúseností z terapií tvrdí, že vzťahy párov, ktoré sa nikdy nehádajú, často končia rozchodom.

Vzťahy, ktoré sa nedajú zachrániť, spoznáte aj podľa toho, že v nich už iskra vášne úplne vyhasla alebo tam ani nikdy nebola," hovorí. 

Podľa Grodyovej keď sú jeden alebo obaja partneri voči vzťahu ľahostajní, prejavuje sa to aj tým, že im nestojí za to zapojiť sa do konfliktu a vyjasniť si tak svoje postoje.

Ale pozor. Platí tiež to, že ani príliš ostré a zraňujúce výmeny názorov nie sú pre vzťah dobré. 

Ak si chcete s partnerom vymieňať názory konštruktívnym a zdravým spôsobom, nasledujte tieto rady. Pomôžu vám posilniť váš vzťah, dozviete sa viac o partnerovi a v konečnom dôsledku budete obaja spokojnejší a vyrovnanejší.

Nekritizujte, ale žiadajte

Ak niečo od partnera chcete, požiadajte ho o to. Väčšina konfliktov vzniká vtedy, keď sa namiesto prosby ľudia radšej posťažujú a kritizujú. 

Namiesto toho, aby ste povedali „Prečo po sebe nikdy neupraceš?!“, skúste niečo ako „V spálni začína byť neporiadok. Našiel by si si chvíľku a upratal tam?“

Je lepšie o vec požiadať priamo, ako očakávať, že nastane automaticky, a potom partnera kritizovať za to, že danú vec neurobil. Pomôže vám to vyhnúť sa napätiu a udržať si vzájomný rešpekt.

Doprajte si oddychový čas

Vďaka evolúcii majú naše telo a psychika niekoľko prirodzených mechanizmov, ktorými sa vyrovnávajú so stresovými situáciami. Tými najhlavnejšími sú boj, útek a zamrznutie. 

Pri boji či úteku sa v človeku vyplavujú stresové hormóny, ako je napríklad adrenalín, a tie majú vybudiť v tele čo najviac energie, aby ste sa pustili do útoku alebo sa dali na útek. 

Pri zamrznutí zase telo a myseľ úplne stuhnú, aby človek na útočníka vôbec nereagoval, a ten stratil o súboj záujem.

To, čo nám v prírode bolo niekedy mimoriadne užitočné, môže byť pri bežných medziľudských vzťahoch na obtiaž. 

Podľa Noama Ostrandera, profesora z DePaul University, ak sa jeden alebo obaja partneri dostanú do módu útok, útek alebo zamrznutie, môže situácia rýchlo gradovať do ešte väčšieho konfliktu či pocitu frustrácie.

V takýchto chvíľach Ostrander párom odporúča, aby si dopriali oddychový čas. Jeden partner môže napríklad povedať: „Rád by som v tomto rozhovore pokračoval, ale teraz potrebujem desať minút, aby som sa upokojil. Ľúbim ťa a uisťujem ťa, že nikam neodchádzam. Vrátime sa k tomu a prídeme na to, ako to vyriešiť.”

Po krátkej prestávke obaja vychladnete a svoje problémy vyriešite omnoho ľahšie.

Pozrite sa na vec očami druhého

Zachovať si počas hádky chladnú hlavu nie je popri návale emócií ľahké. Vyžaduje si to obrovskú mieru sebakontroly a možno i dávku sebazaprenia. Napriek tomu sa pokúste byť viac nad vecou a pozrieť sa na problém aj očami vášho partnera. 

Má v niečom pravdu? Aký je váš skutočný podiel viny? Naozaj ste nemohli urobiť viac? 

Ak sa otvoríte viacerým uhlom pohľadu a vezmete do úvahy aj názory a emocionálne potreby partnera, získate si jeho dôveru a zmiernite tak jeho pocit ohrozenia.

Počúvajte s otvorenou mysľou

Psychologička Grodyová okrem iného tvrdí, že pokiaľ ide o výmenu názorov, najdôležitejšou vecou, ​​ktorú môžu páry urobiť, je počúvať partnera s otvorenou mysľou. Bez prerušovania a súdenia. 

Sústreďte sa na to, čo váš partner hovorí. Bez ohľadu na to, čo si o tom myslíte. Uistite sa, že držíte očný kontakt a ste otočení smerom k vašej polovičke, keď hovorí. Tým dávate najavo, že počúvate. 

A, samozrejme, počas akéhokoľvek názorového konflitku sa za každú cenu vyhýbajte urážkam a osočovaniu. Pamätajte, že k rozhovoru sa vždy môžete vrátiť, ak si obe strany doprajú čas na vychladnutie.

Aj takéto zdanlivé drobnosti môžu zabrániť zbytočným konfliktom a viesť k tomu, aby sa vytvorila uvoľnená atmosféra a partneri si k sebe našli spoločnú cestu. Držíme vám palce, aby sa vám v tom darilo.