Čistenie šperkov doma? Toto vám odkazuje skúsený zlatník

Čistenie šperkov doma? Toto vám odkazuje skúsený zlatník

Internet je plný „osvedčených“ postupov, ako sa dajú šperky čistiť v domácom prostredí. Zatiaľ čo niekto drhne striebro pomocou zubnej pasty a kefky, iní nechávajú šperky odstáť v kečupe, vodke, octe alebo coca-cole.

Do zoznamu často odporúčaných domácich spôsobov sa radí aj bežný saponát alebo sóda bikarbóna. Handričkou, ktorú ste predtým namáčali do takéhoto prípravku, máte prechádzať po znečistených klenotoch.

Podľa návodov to treba robiť dovtedy, kým sa nestratia sčerneté škvrny a nezískate späť lesk. Je to ale vhodný spôsob? Zlatník zo siete klenotníctiev Amawell hovorí jasne.

Toto považujem za akési babské recepty, ktoré sú nedostatočné, nedokonalé a ktoré neodporúča žiadny klenotník. Hlavne kvôli tomu, že sú neodborné a v horšom prípade šperky poškriabu alebo inak poškodia.“

Príčinou môžu byť drsné čiastočky v paste alebo štetinky na kefke, ktoré v spojení so silnými ťahmi šperk znehodnotia.

Ak by ste podobné metódy doma predsa len skúšali, šperk sa vám bude zdať čistejší. No podľa zlatníka to nikdy neurobíte tak dobre ako on v klenotníctve.

Ako ich čistí zlatník

Nedokonalosť domácich postupov spočíva hlavne v tom, že šperk vyčistíte len naoko. Naopak, odborník urobí viacero krokov, aby ho vyčistil čo najlepšie. Presný postup popisuje aj náš zlatník.

Pred čistením šperk dôkladne skontrolujem, aby som zistil, či nemá vady, praskliny alebo iné nedostatky spôsobené nosením. Ďalej zisťujem, aký kameň šperk má, a podľa toho volím spôsob čistenia.

Ak je šperk veľmi znečistený a zanesený, musím ho najprv vypáliť ohňom, čím odstránim nečistoty zo saponátov, mastičiek alebo púdrov. Po pálení šperk nechám vychladnúť a následne putuje do kyseliny sírovej. Z kúpeľa ho vyberiem po pár minútach a potom ho opláchnem čistou vodou.“

Okrem pálenia a používania kyseliny sírovej si doma nemôžete dovoliť ani ďalší krok, ktorým zlatník odstraňuje škrabance.

Šperk ošmirgľujem najjemnejším brúsnym kotúčom, natriem ho jemnou brúsnou pastou a pomocou špeciálneho kotúča ho leštím dovtedy, kým nedosiahnem zrkadlový lesk.“

Zlatník si pritom dáva veľký pozor, aby sa klenot leskol nielen na rovných plôškach, ale aj v záhyboch.

Predposledným krokom čistenia je ultrazvukový kúpeľ, ktorý zo šperku odstráni zvyšky leštiacej pasty a iných nečistôt.

Napokon zlatník šperk vysuší a zistí, či celý postup netreba zopakovať ešte raz.

Pýtate sa, ako často dopriať túto procedúru vašim klenotom? To posúdite jednoducho tak, že si budete všímať, či klenot stráca lesk alebo sčernel.

Ako však pripomína zlatník, čistenie nezanedbávajte a v ideálnom prípade mu šperk prineste aspoň raz za pol roka.

Ultrazvuk bez leštenia

Tak ako iné odvetvia, aj v klenotníctvach prechádzajú na modernejšie technológie. Svedčí o tom využívanie ultrazvukových čističiek, ktoré jemnými pohybmi (kavitáciou) odstraňujú z klenotov fyzické nečistoty.

Teoreticky by ste si takú čističku mohli zaobstarať aj vy, ale opäť to nebude stopercentné. Ultrazvuk totižto čistí, ale neleští. Vo výsledku tak bude šperku chýbať lesk, ktorý zlatník získava pomocou špeciálneho kotúča a pasty.

Navyše, do čističky putuje špeciálny roztok, ktorý musíte poctivo namiešať. A na to si zrejme netrúfne len tak hocikto.

Napokon berte do úvahy, že čističku využijete príležitostne na pár šperkov. Preto je otázne, či sa vám takáto investícia na domáce čistenie oplatí.

Dobre sa o ne starajte

Prirodzene, aby ste šperky čo najviac chránili, treba ich odkladať na bezpečné miesto. Odporúčame vám dávať ich do krabičky, v ktorej sa nebude na ne prášiť.

Takisto dbajte o to, aby v krabičke nebolo viacero šperkov pokope. Inak riskujete, že sa budú o seba šúchať a nakoniec sa doškriabu.
 

Zvláštnu starostlivosť si vyžadujú pravé perly. Keďže ide o prírodný materiál, treba ich priebežne premasťovať, aby nevyschli.

Nemusíte sa však obávať, žiadny špeciálny roztok nepotrebujete. Podľa zlatníka vám na to postačí klasický rastlinný olej.

Na záver posledné odporúčanie. Pred odchodom do termálnych kúpeľov nechajte šperky radšej doma. Voda v takýchto zariadeniach je príliš agresívna a jej zložky môžu spôsobiť, že vám šperky zoxidujú.

Ak ste si po dočítaní uvedomili, že aj vaše šperky by sa zišlo očistiť, radi sa o ne postaráme v sieti našich klenotníctiev Amawell.