Chcete šperk na zákazku? Zlatník radí, na čo všetko by ste mali myslieť

Chcete šperk na zákazku? Zlatník radí, na čo všetko by ste mali myslieť

1. Vysvetlite, čo presne chcete

Skôr ako sa zlatník pustí do práce, musí presne vedieť, aký šperk chcete. „Ako prvé si so zákazníkom dohodneme dizajn a gramáž šperku. Tiež si povieme, v akej farbe zlata ho vyhotovím. Ak bude súčasťou šperku kameň, potrebujem zistiť, či to má byť diamant, zirkón alebo iný farebný kameň," vysvetľuje zlatník Ľuboš z klenotníctva Amawell.

Okrem toho, samozrejme, záleží aj na praktických záležitostiach. To znamená, že si navzájom upresníte, koľko bude šperk stáť a kedy bude hotový.

2. Prineste si fotografiu

Ak si chcete nechať vyrobiť šperk na mieru, nestačí, keď ho slovne popíšete. Ideálne si prineste fotografiu alebo iný vizuálny návrh, z ktorého bude jasné, ako by mal výsledný model vyzerať.

Podľa návrhu zlatník dokáže určiť presné miery, rýdzosť zlata a rovnako to, či na ňom kamene budú alebo nie.
Ako však pripomína, dizajn si vopred dobre premyslite, aby nenastali nedorozumenia. Platí, že čím presnejšie návrh špecifikujete, tým lepšie sa dokáže priblížiť k vašej predstave.

Pýtate sa, či je vôbec možné vyrobiť identický model? „Pri dnešných technológiách sa viem priblížiť k navrhovanému šperku na 98 %. Ide predsa o ručnú výrobu, ktorá vždy bude mať minimálnu odchýlku, napríklad v gramáži," upresňuje skúsený zlatník.

3. Vyberte si typ zlata

Zatiaľ čo pár rokov dozadu ľudia preferovali biele zlato, v súčasnosti sa opäť vracajú ku klasike, ktorou je žlté a kombinované zlato.
Medzi trendmi tiež objavíte šperky z ružového zlata. Tak či onak, pri výbere farby zlata rozhoduje predovšetkým váš vkus.

Čo sa týka rýdzosti, odporúčame vám staviť na 14-karátové zlato, ktoré je pevnejšie a tvrdšie ako 18-karátové.

4. Zamyslite sa nad líniami a kameňmi

Podobne ako v iných odvetviach, aj pri výrobe šperkov vplývajú na rozhodovanie zákazníkov trendy.  Zo skúsenosti vieme, že zákazníci sa riadia viac minimalizmom, sú ochotnejší investovať do diamantov a hľadajú praktické modely. Masívnejšie šperky sa im hodia skôr na výnimočné udalosti, keď chcú vyzdvihnúť svoj vzhľad.
No pochopiteľne, línie a kamene šperku, ktorý zlatník vyrobí, sa odvíjajú hlavne od toho, čo sa vám páči.

Takže vám nezostáva nič iné, len si dobre premyslieť, aké tvary a kamene na šperku preferujete. Konečný dizajn ukážete zlatníkovi, keď mu prinesiete spomínaný návrh.

5. Premyslite si cenu

Aj v prípade šperkov na zákazku sa objavujú prehnané požiadavky. Podľa slov zlatníka sa to týka hlavne ceny. „Zákazník príde s návrhom šperku, ktorý je komplikovaný alebo gramážovo ťažší, no jeho cenová predstava je taká nízka, že nepokryje ani náklady na materiál."

Takže vám odporúčame vopred si premyslieť, koľko chcete utratiť, a brať ohľad na komplikovanosť a materiál šperku. Prípadne môžete po dohode so zlatníkom svoj návrh upraviť tak, aby spĺňal vaše predstavy, no zároveň vás nevyšiel draho.

6. O dva týždne to máte hotové

Po tom, ako si so zlatníkom všetko ujasníte, začína pracovať na výrobe vášho šperku. Práca mu trvá zhruba dva týždne. Pochopiteľne, proces sa môže za istých okolností predĺžiť.Napríklad preto, že model je príliš komplikovaný alebo kvôli dostupnosti materiálu. Inak povedané, ak si zákazník zvolí netypický kameň alebo ťažko dostupný materiál (typickým príkladom je emajl), bude to trvať dlhšie.

Nechajte si ho vyrobiť v klenotníctve Amawell

Ako asi tušíte, aj u nás v klenotníctve Amawell sa venujeme výrobe šperkov na zákazku. Pomocou inovatívneho softvéru na vytváranie 3D modelov bežne vyrábame zásnubné prstene, obrúčky či prívesky.

V prípade, že si aj vy sami chcete nechať takýto šperk zhotoviť, sme tu pre vás. Stačí, keď nás budete kontaktovať a pošlete nám návrh, podľa ktorého bude zlatník šperk vyrábať.